Otvarajuća konferencija

Otvarajuća konferencija Projekta „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI Snažniji institucionalni odgovor na rodno-zasnovano nasilje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini“ održana je u Novom Sadu, 05.09.2016. godine.

Otvarajuća konferencija je prilika za predstavljanje mogućih načina na koje će projekat „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI Snažniji institucionalni odgovor na rodno-zasnovano nasilje u AP Vojvodini“ doprineti unapređenju odgovora institucija na problem rodno-zasnovanog nasilja u našoj zemlji.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo će u periodu od 2016. do 2019. godine, u partnerstvu sa Centrom za podršku ženama iz Kikinde, sprovoditi navedeni projekat, čime će značajno doprineti realizaciji obaveza Republike Srbije i AP Vojvodine koje proističu iz:

– ratifikovanja Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici koja je usvojena 11. maja 2011. godine u Istanbulu,

– donošenja Zakona o potvrđivanju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici („Sl. Glasnik RS – Međunarodni ugovori“, br. 12/2013)

– donošenja Programa za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za period od 2015. do 2020. godine („Sl. list AP Vojvodine“, br. 54/2014).

Cilj Projekta je da se doprinese većoj bezbednosti i zaštićenosti žena i devojaka u AP Vojvodini od rodno-zasnovanog, a naročito od seksualnog nasilja, a žrtvama će biti obezbeđene unapređene institucionalne usluge podrške.

Jedinstvenost Projekta je u uspostavljanju rada sedam pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja u sedam okruga u AP Vojvodini, čime će se obezbediti unapređen sistem zaštite za žene i devojke koje su u riziku od nasilja, koje su preživele seksualno nasilje i nalaze se u procesu izlaska iz situacije nasilja.

Projektom će se osnažiti institucionalni sistem podrške za žrtve nasilja, uključujući zdravstveni, psihosocijalni i pravni aspekt pružanja pomoći i podrške žrtvi, unapređenje multisektorske saradnje između zdravstvenih ustanova, ustanova socijalne zaštite, pravosuđa, policije i civilnog sektora, kao i trajno stvaranje sigurnog i bezbednog okruženja.

Konferenciju je otvorio Doc.dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo. Nešto više o samom projektu, ispred nosioca projekta, govorila je Mr sc. Med dr Ivanka Savić, Zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo i rukovoditeljka projekta, a ispred partnera na projektu Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama Kikinda, partnerske organizacije u projektu.

Ispred donatora govorila je Milana Rikainović, koordinatorka UN Women kancelarije u Beogradu.
A na konferenciji su govorile i Ana Tomanova Makanova, predsednica pokrajinskog skupštinskog odbora za ravnopravnost polova, Svetlana Selaković pomoćnica pokrajinskog sekretara za ravnopravnost polova, Emila Spasojević šefica odseka, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Daliborka Vojvodić Tomović, rukovoditeljka za maloletničku delikvenciju i koordinatorka za praćenje nasilja u porodici na području MUP -a Policijske uprave Novi Sad.

Učešće predstavnika državnih organa i institucija AP Vojvodine i Republike Srbije iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite, tužilaštva, policije, zaštitnika građana i nevladinog sektora je prilika i za povezivanje aktuelnih inicijativa u ovoj oblasti.