Održana je promotivna stručna konferencija

Održana je promotivna stručna konferencija na temu: “Trauma i isceljenje – tretman psiholoških posledica za žene i devojke sa iskustvom porodičnog i seksualnog nasilja“, 21. decembra 2016. godine u Sali 1 Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Ispred domaćina i organizatora konferencije, prisutne je pozdravila mr sci. med. dr Ivanka Savić, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo i rukovodilac projekta „ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI- Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini“ i prezentovala značaj i jedinstvenost projekta u odgovoru na aktuelno stanje i probleme sa kojima se suočavamo kada je u pitanju rodno-zasnovano nasilje u AP Vojvodini. Takođe, konferenciji su prisustvovali Gordana Stevanović, ispred Zaštitnika građana Republike Srbije i prof.dr Zoran Pavlović, ispred Pokrajinskog zaštitnika građana-ombudsmana. Istakli su važnost institucionalnog rešavanja problema nasilja i potrebu da svi zajedno doprinesemo izgradnji humanijeg i bezbednijeg okruženja i društva u celini.

Koordinatorka projekta Biljana Delić je predstavila  rezultate prve godine  implementacije projekta, uključujući realizovane obuke za 7 grupa i oko 300 zdravstevnih radnika, multisektorsku saradnju i osnivanje pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja u Zrenjaninu i Novom Sadu, kao i aktivnosti monitoringa, evaluacije i promocije projekta.

U nastavku konferencije predavači su govorili o različitim aspektima posledica rodno-zasnovanog nasilja po zdravlje žena i devojaka kao i o tretmanu i iskustvima postupanja institucija i civilnog sektora u pružanju pomoći i podrške ženama koje su preživele nasilje.

Prof. dr Vesna Petrović, koordinatorka master programa psihoterapije na Fakultetu pravno-poslovnih studija, integrativni psihoterapeut, govorila je o osećanjima stida i krivice koji imaju žrtve nasilja, o psihološkim kriznim intervencijama i psihoterapiji za žene i devojke sa iskustvom porodičnog i seksualnog nasilja. Doc. dr Svetlana Ivanović Kovačević, psihijatar iz Kliničkog centra Vojvodine član stručnog tima projekta zaduženog za izradu pilot modela Centara za žrtve seksualnog nasilja govorila je o psihološko-psihijatrijskim posledicama silovanja i seksualnog nasilja i potrebi pružanja stručne pomoći žrtvi u prevazilaljenju traume.

Ispred Centra za podršku ženama, partnera na projektu i SOS telefona Vojvodina, o specijalizovanim uslugama za žene u civilnom sektoru  u Vojvodini, govorila je Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama, a o feminističkim principima rada i specifičnostima usluga koje pružaju ženske organizacije, Radoslava Aralica, aktivistkinja u civilnom sektoru. Dr Golubski Milena, psihijatar iz Doma zdravlja (Novi Sad), iznela je iskustvo rada psihijatra iz primarne zdravstvene zaštite u ranoj detekciji i tretmanu žena i devojaka sa iskustvom porodičnog i seksualnog nasilja. Milica Džino, rukovodilac službe za decu i omladinu CSR Novi Sad iznela je prikaz studije slučaja o postupanju centra za socijalni rad u zaštiti žena izloženih nasilju i dr Nada Padejski, rukovodilac Sigurne kuće pri CSR Novi Sad iznela je iskustvo u pružanju psihološkog tretmana ženama i devojkama kada se obrate za pomoć Sigurnoj ženskoj kući u Novom Sadu. Istaknuto je da postoji veoma mali broj specijalizovanih psihoterapijskih programa namenjenih ovoj populaciji.

Konferencija je doprinela sagledavanju postojećih specijalizovanih usluga savetovanja i psihoterapije pri zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite i ženskim nevladinim organizacijama, za žene i devojke koje su preživele seksualno nasilje. Rasvetljena je težina i složenost traumatskog iskustva, koje nasilje ostavlja na ženu i njeno kompletno biće, kao i značaj stručne pomoći za prevazilaženje pretrpljene traume i nastavljanje normalnog života. Diskusija i zaključci nameću potrebu daljeg stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i saradnika, kako bi se obezbedila veća održivost specijalizovanih usluga tretmana psiholoških posledica seksualnog nasilja pri zdravstvenim ustanovama.