PORAZNO: Svaka druga žena u Srbiji ima iskustvo nasilja u porodici

Na sednici Pokrajinske vlade, održanoj 28.12.2016. godine razmatrana je i usvajana Informacija o prvoj godini realizacije trogodišnjeg projekta “ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI – Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini“ Pokrajinskog sekretarijata za zdravsto, kojim se daje doprinos rešavanju problema rodno zasnovanog nasilja.

Svaka druga žena u Srbiji je imala iskustvo nasilja u porodici, a jedna od tri žene u Evropi doživljava fizičko ili seksualno nasilje, saopštava mreža Žene protiv nasilja Evropa (WAVE).

U poslednjih deset godina u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 328 žena. Od početka godine ubijene su 33 žene. Koliko je nasilje učestalo govori i podatak da je u 2015. prijavljeno 18.746 slučajeva nasilja, a u većini slučajeva reč je o partnerskom nasilju.

Skupština Srbije je ove jeseni usvojila Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kojim se uvode hitne mere koje predviđaju iseljenje nasilnika iz porodičnog doma, bez obzira na vlasništvo, i zabranu prilaska žrtvi, kao i profesionalno-disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

Po prvi put, Zakon predviđa obaveznu saradnju i koordinaciju svih organa u sprečavanju nasilja u porodici od policije preko tužilaštva, sudova i centara za socijalni rad, do zdravstvenih ustanova.

Novousvojenim Zakonom je predviđeno da udaljavanje nasilnika od žrtve, koje može da odredi policijski službenik, traje 48 sati, a nakon toga, na predlog javnog tužioca, sud može da odredi produženje hitne mere još 30 dana.

Navedena pravna mera omogućava zaštitu žene i početak njenog oporavka i osnaživanja u toku 32 dana. Ukoliko dođe do kršenja hitne mere, zakon nalaže izricanje kazne zatvora do 60 dana u prekršajnom postupku.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je ove godine, kao nosilac projekta “ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI – Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini“, u saradnji sa partnerom, Centrom za podršku ženama iz Kikinde, započeo niz aktivnosti na unapređenju institucionalnog postupanja prema žrtvama nasilja, pre svega u oblasti zdravstva, zatim socijalne zaštite, policije i pravosuđa, kako bi se na rodno zasnovano nasilje delovalo integrisanim i koordiniranim odgovorom institucija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Projekat je finansiran od strane Povereničkog fonda Ujedinjenih nacija za podršku akcijama eliminisanja nasilja nad ženama i donosi veoma važne novine u prepoznavanju, zaustavljanju, zaštiti i pomoći žrtvama rodno- zasnovanog nasilja od strane celokupnog društva na teritoriji AP Vojvodine.

Po prvi put u regionu u Opštoj bolnici “dr Đordje Joanović” u Zrenjaninu i na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KC Vojvodine u Novom Sadu, uspostavlja se rad pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja. Centri za žrtve seksualnog nasilja pružaće zdravstvenu, pravnu, psihosocijalnu i savetodavno-terapijsku pomoć i podršku ženama, žrtvama nasilja. Iskustva u radu pilot Centara poslužiće kao model pri uspostavljanju rada ostalih centara, planiranih u još pet gradova Vojvodine, do kraja 2018. godine.

U toku trajanja projekta, obukama će biti obuhvaćeno više od 1800 lekara, medicinskih sestara, psihologa i socijalnih radnika, kao i profesionalaca iz oblasti policije i pravosuđa za bolje prepoznavanje i pružanje pomoći ženama i devojkama sa iskustvom rodno-zasnovanog, i posebno seksualnog nasilja.

Očekivanja od Zakona i od projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo “ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI” su značajna. Podrška države žrtvama nasilja je neohodna, jer nasilje nije privatni problem i lična stvar. Ono najviše ugrožava osobu koja trpi, a posledice oseti cela društvena zajednica.

Nasilje nikada nije u tišini. Tišina je samo dok se o njemu ćuti!

Fotografija: European Parliament via Foter.com / CC BY-NC-ND