Osnovani su prvi pilot Centri za žrtve seksualnog nasilja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je u okviru projekta „ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI – Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini“, koji se realizuje od 2016. do 2019.godine, podržao osnivanje dva pilot Centra za žrtve seksualnog nasilja u Novom Sadu i u Zrenjaninu u 2016.godini.

Osnovani su prvi pilot Centri za žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini  koji će pružati pomoć i podršku ženama i devojkama sa iskustvom seksualnog nasilja u Novom Sadu, pri Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Kliničkom centru Vojvodine, za žrtve seksualnog nasilja sa  teritorije Južnobačkog okruga i u Zrenjaninu, pri Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“, za žrtve seksualnog nasilja sa teritorije Srednjebanatskog okruga.

Cilj Centra je da pomogne u umanjivanju traume izazvane seksualnim nasiljem kroz osnaživanje žene žrtve i pružanje neposredne podrške u prevazilaženju posledica traumatizovanja.

Centar će obezbediti dokumentovanje, kao i materijalne tragove i posledice seksualnog nasilja.

Kome se pružaju usluge Centra

Novouspostavljene usluge pružaće se ženama i devojkama sa navršenih 15 i više godina, koje su izložene nasilju ili su u riziku od nasilja, koje su preživele seksualno nasilje i nalaze se u procesu izlaska iz situacije nasilja. Centri će pružati besplatne koordinisane usluge zdravstvene, psihosocijalne i pravne zaštite.

Dostupnost Centara

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, KCV ul.Branimira Ćosića br.37 Novi Sad

Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ ul. Dr Vase Savića br.5  Zrenjanin

Centri su dostupni 24 sata sedam dana u nedelji. Žrtva može doći samostalno ili u pratnji predstavnika policije ili neke druge institucije. U Centru je obezbeđena poverljivost ličnih podataka.

Broj telefona na koji se žena u situaciji nasilja može obratiti je : 0800 101010  SOS Vojvodina