Koordinacioni sastanak projekta „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI“

Dana 20.03.2017. godine, održan je četvrti  koordinacioni sastanak projekta „Zaustavi-zaštiti-pomozi“ u Plavom salonu zgrade Pokrajinske vlade, u Novom Sadu. Sastanak je otvorila i njime rukovodila koordinatorka projekta Biljana Delić, upoznajući prisutne sa dnevnim redom i aktuelnostima u realizaciji projekta. Na sastanku je razmatrana realizacija projekta u prethodna dva meseca i upoznavanje sa planom realizacije projekta za naredni period.

1. Godišnji izveštaj i realizacija budžeta projekta u prvoj godini

Kordinatorka projekta, B.Delić upoznala je prisutne da je u proteklom periodu , u predviđenom roku do  18.02.2017. godine, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo sa partnerom Centrom za podršku ženama iz Kikinde, dostavio donatoru godišnji izveštaj o prvoj godini realizacije projekta, kao i izveštaj o realizaciji budžeta projekta za prvu godinu. Nakon dobijanja obaveštenja od donatora o usvajanju godišnjeg  izveštaja, očekujemo  nastavak finansiranja projekta.

2. Pilot Centri

O pilotiranju Centara za žrtve seksualnog nasilja  izveštavala je Danica Todorov, upoznajući prisutne sa započetim  procesom pilotiranja prva dva Centra u  Zrenjaninu u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“  od septembra 2016. i u Novom Sadu, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo, od novembra 2016.godine. U 2017.godini se nastavlja  sa osnivanjem pilot Centara u Opštim bolnicama u ostalih pet gradova, u Subotici, Vršcu, Kikindi, Sr.Mitrovici i  Somboru.  Trenutno se vrši analiza prostornog i kadrovskog potencijala u izabranima bolnicama, i planira se nabavka nedostajuće medicinske i druge neophodne opreme za početak rada Centara. U dogovoru sa rukovodiocima zdravstvenih ustanova i članovima radnih grupa za pilotiranje, obavljaju se pripreme za obuku implementatora pilot modela Centara. Priprema se štampanje Studije sa predlogom pilot modela i Vodiča za postupanje u slučajevima seksualnog nasilja u Centru za žrtve seksualnog nasilja.

3. Obuke zdravstvenih radnika

O realizaciji obuka za zdravstvene radnike i saradnike izveštavala je dr Aleksandra Kapamadžija, ispred edukacionog tima projekta i Medicinskog fakulteta Univerziteta Novi Sad.  U proteklom periodu je izvršena nova akreditacija zdravstvenog programa za edukaciju zdravstvenih radnika od strane Zdravstvenog saveta Srbije, sa manjim izmenama predavača i redosleda predavanja, kako bi se postigla efikasnija  organizacija obuka zbog veće učestalosti predavanja u ovoj godini. Napravljen je plan obuka za 12 grupa zdravstvenih radnika i saradnika, koje će se realizovati od  početka marta do kraja maja meseca  2017.godine, i koje  su več počele da se realizuju. Plan obuka sa utvrđenim mestom i datumom održavanja  je dostupan na internet prezentaciji projekta.

4. Multisektorska saradnja

O multisektorskoj saradnji i realizaciji obuka za članove multisektorskih timova izveštavala je B.Stepanov, ispred partnera na projektu, Centra za podršku ženama iz Kikinde. Do sada su uspešno realizovane obuke članova multisektorskih timova oko 86 članova u Gradu Novom Sadu i lokalnim samoupravama Južnobačkog okruga, u Gradu Zrenjaninu i lokalnim samoupravama Srednjebanatskog okruga oko 57 članova i u Gradu Subotici.

Nastavak obuka u 2017.godini je  usklađen sa pripremama za primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji će se primenjivati od 01.06.2017.godine. Završetak realizacijeobuka će se vremenski poklopiti sa početkom primenjivanja novog Zakona u praksi. Plan obuka članova multisektorskih timova sa utvrđenim mestom i datumom održavanja je dostupan na internet prezentaciji  projekta.

5. Promocija

O realizaciji promotivnih aktivnosti izveštavao je Miloš Runjajić ispred agencije Bumerang . Planirane promotivne aktivnosti za 2017.godinu odnose se na proizvodnju i emitovanje jedne TV emisije posvećene realizaciji projekta u ovoj godini, nastavak emitovanja TV i radio spota, kontinuirano ažuriranje internet sajta projekta i društvene mreže, izradu  šestomesečnog  pressklipinga, organizovanje tri konferencije za novinare, jedne promotivne konferencija za stručnu javnost i štampanje Vodiča o radu Centara za žrtve seksualnog nasilja.

6. Monitoring i evaluacija

O monitoringu i evaluaciji izveštavala je Jovana Obradović ispred Sekonsa-grupe za razvojnu inicijativu. Trenutno se vrši evaluacija i praćenje efekata obuka zdravstvenih radnika i obuka za multisektorsku saradnju, putem analize upitnika učesnika obuka. U julu 2017. godine planira se monitoring i evaluacija svih aktivnosti projekta  za prethodni period.

Koordinacionom sastanku su prisustvovale dr Aleksandra Kapamadžija i Gligorević Svetlana ispred   Medicinskog fakulteta, Biljana Stepanov ispred  partnera CPŽ, Jovana Obradović  ispred  Sekonsa,  Danica Todorov, ispred stručnog tima za pilotiranje centara za žrtve seksualnog nasilja, Miloš Runjajić ispred Agencije Bumerang, Biljana Delić koordinatorka projekta i članovi Radne grupe za realizaciju projekta, Eleonora Kokai Živanov, Aleksandra Čavić, Vesna Lekić, Kristina Lacković i Jasminka Ćuk ispred Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.