Iskustva žena žrtava nasilja sa različitim sistemima podrške u AP Vojvodini

U prvoj fazi projekta “Zaustavi – zaštiti – pomozi: Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini” utvrđeno je polazno stanje u sistemu zaštite od rodno zasnovanog i seksualnog nasilja u AP Vojvodini, na osnovu čega je izrađena studija. Uvid u polazno stanje omogućiće da se ocene promene nastale pod uticajem projektnih aktivnosti. Kako bi se stekao uvid u način na koji sistem podrške ženama žrtvama nasilja funkcioniše,  u ovoj fazi implementacije projekta, 134 korisnice različitih usluga sistema podrške sa teritorije AP Vojvodine, starosti između 20 i 75 godina, popunile su upitnik i podelile svoja iskustva sa četiri tipa institucija/organizacija koje pružaju podršku žrtvama nasilja – zdravstvom, policijom, centrima za socijalni rad i nevladinim organizacijama koje pružaju podršku ženama žrtvama nasilja.

Izloženost različitim oblicima nasilja

Iskustva sa sistemom podrške

Broj žena koje su se obratile nekoj od institucija  u slučajevima porodičnog nasilja

Institucija/organizacija Broj žena
Policija 83
Zdravstvene ustanove 43
Sud 27
Tužilaštvo 19
Centar za socijalni rad 71
SOS ženska linija 81
Ženske organizacije 74

Zadovoljstvo pruženim uslugama i predlozi za unapređenje

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, kao nosilac i realizator projekta „Zaustavi-zaštiti-pomozi: Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini“, u partnerstvu sa Centrom za podršku ženama iz Kikinde, ulaže velike napore da se sagledano polazno stanje promeni i da se pruži što efikasniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini. Do sada je organizovan niz aktivnosti koje za cilj imaju da povećaju senzibilisanost i odgovornost stručnjaka i šire javnosti u vezi sa rodno zasnovanim i seksualnim nasiljem nad ženama i devojkama.

Od septembra 2016. godine kontinuirano se organizuju obuke zdravstvenih radnika u AP Vojvodini za efikasniju primenu protokola i vođenje evidencije o rodno zasnovanom nasilju. Pored toga, u cilju unapređenja multisektorske saradnje u radu na slučajevima rodno zasnovanog i seksualnog nasilja, u svih 7 okruga u AP Vojvodini organizuju se edukacije predstavnika sistema zdravstva, socijalne zaštite, pravosuđa, policije i civilnog sektora za unapređenu koordinaciju i zajednički odgovor na rodno zasnovano nasilje. U toku je i pilotiranje rada 7 Centara za žrtve seksualnog nasilja u svih 7 okruga AP Vojvodine, koje za cilj ima da se ženama koje su pretrpele nasilje ili koje su u riziku od nasilja pruže sve neophodne usluge na jednom mestu. Pilotiranje rada Centara za žrtve seksualnog nasilja je od posebnog značaja jer ono predstavlja novinu ne samo u AP Vojvodini, već i u čitavoj Republici Srbiji. Sve projektne aktivnosti praćene su i velikom medijskom kampanjom koja za cilj ima ne samo da informiše širu javnost, već i da utiče na podizanje svesti o problemu rodno zasnovanog nasilja.

Izvod iz Studije o početnom stanju – Secons, grupa za razvojnu inicijativu