Radionica: Koordinacija u procesu pilotiranja centara za žrtve seksualnog nasilja u projektu “Zaustavi-zaštiti-pomozi”

Andrevlje – U Centru za privredno tehnološki razvoj Vojvodine, 12. i 13. Aprila 2017. godine, u okviru projekta “Zaustavi-zaštiti-pomozi”, održana je dvodnevna radionica “Koordinacija u procesu pilotiranja centara za žrtve seksualnog nasilja” kojoj su prisustvovali predstavnici  dve Radne grupe iz zdravstvenih ustanova u kojima je uspostavljen pilot Centar za žrtve seksualnog nasilja. O oblicima saradnje i usklađenom delovanju Centra i ostalih organa i ustanova razgovarali su predstavnici Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine (KGA KCV) iz Novog Sada, na čelu sa prof. dr Ljiljanom Segedi Mladenović, i Opšte bolnice “Đorđe Joanović” iz Zrenjanina, na čelu sa dr Milicom Poučki, specijalistom ginekologije I akušerstva, zatim, predstavnici Stručnog tima za pilotiranje Centara, Instituta za za zaštitu dece i omladine Vojvodine (IZZDOV), Pokrajinski ombudsman, kao i Centra za podršku ženama, kao projektnog partnera i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, kao nosioca projekta.

Učesnicima seminara je o specifičnostima u zaštiti maloletnih osoba, primeni Protokola zdravstvenih ustanova za zaštitu maloletnih lica od nasilja u porodici i seksualnog nasilja govorila prof. dr Aleksandra Stojadinović, a u raspravi su razmotrene mogućnosti za unapređenje saradnje Centra za žrtve seksualnog nasilja pri KGA KCV i IZZDOV u zaštiti maloletnih žrtava seksualnog nasilja.

Prvog dana seminara u središtu pažnje su bile i teme  koje se odnose na koordinaciju Centara za žrtve seksualnog nasilja sa spoljnim saradnicima, a u svetlu očekivane primne novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, o čemu je govorio zamenik tužioca u Višem javnom tužilaštvu Novi  Sad i član Stručnog tima za pilotiranje Slobodan Josimović.

O procesu pilotiranja i koordinaciji ovog procesa govorila je koordinatorka Stručnog tima za pilotiranje Danica Todorov, a o koordinaciji unutar Centara za žrtve seksualnog nasilja, koordinatorka projekta “Zaustavi-zaštiti-pomozi” Biljana Delić i koordinatorske u partnerskoj organizaciji  Centar za podršku ženama Biljana Stepanov. Njih tri su ukazale na značaj saradnje novo uspostavljenih Centara u Novom Sadu I Zrenjaninu I ostaklih pet koji će početi da rade polovinom ove godine, ulozi supervizora koji će biti podrška zaposlenima u bolnicama u kojima su smešteni centri za žrtve seksualnog nasilja, kao I na analizu prakse i prikupljanju i obradi podataka o prijavljenim slučajevima  seksualnog nasilja.  U okviru seminara održano je nekoliko radionica koje su bile posvećene primeni planirane metodologije za dokumentovanje i evidentiranje nasilja u Centrima.

Drugog dana su razmenjena iskustva i analizirani slučajevi prema kreiranoj dokumentaciji i utvrđenoj metodologiji rada Radne grupe za pilotiranje Centra za žrtve seksualnog nasilja u zdravstvenoj ustanovi. Radna grupa iz Novog Sada i Radna grupa iz Zrenjanina su izveštavale o dosadašnjim slučajevima vodeći računa o zaštiti podataka o ličnosti.

Posebna pažnja je posvećena obavezama zdravstvenih radnika u smislu prijavljivanja krivičnog dela nasilja i profesionalne tajne, o čemu je govorio pokrajinski zaštitnik građana-ombudsman prof.dr Zoran Pavlović.

U diskusiji je naglašena  važnost razmene podataka između službi koja moraju biti u funkciji koordinacije procesa zaštite žrtva nasilja, odnosno omogućavanja efikasne zaštite žrtve, a u završnoj evaluaciji, svi učesnici seminara su naglasili važnost ovog vida razmene iskustava u procesu unapređivanja prakse u zaštiti I podršci žrtava seksualnog nasilja, koja je omogućena realizacijom projekta  “Zaustavi-zaštiti-pomozi”.