Početak rada novih pet centara za žrtve seksualnog nasilja

Od 1. septembra 2017. godine počinju da rade novi pilot Centri za žrtve seksualnog nasilja pri opštim bolnicama u Vršcu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Kikindi i Subotici, uz već uspostavljene centre u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu i u Klinici za ginekologiju i akušersvo u Novom Sadu. Lekari i medicinsko osoblje pripremili su se za prijem žena – žrtava seksualnog nasilja što podrazumeva, pre svega, njihovo zbrinjavanje i zaštitu. U svih pet bolnica tokom juna su održane obuke za primenu pilot modela Centra za žrtve seksualnog nasilja kako bi se medicinski radnici što bolje pripremili za podršku žrtvama, obavljanje pregleda i prikupljanje materijalnih dokaza za eventualno pokretanje krivičnih postupaka. Sve žrtve koje u centre dođu, bilo u pratnji policije, bilo same, dobiće i psiho-socijalnu podršku s ciljem prevazilaženja traume koju su preživele.

O uspostavljanju centara za žrtve seksualnog nasilja u svih sedam okruga u AP Vojvodini obavešteni su svi organi i institucije koje su nadležene za postupanje u slučajevima nasilja u porodici i prema ženama – policijske uprave, tužilaštva i centri za socijalni rad čiji su predstavnici proletos učestvovali u obukama za multisektorsku saradnju koja je organizovana u okviru projekta „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI“ koji sprovode Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Centar za podšku ženama iz Kikinde, uz podršku Povereničkog fonda Ujedinjenih nacija za podršku akcijama eliminisanja nasilja prema ženama.

U toku avgusta i septembra će se opremati za ove svrhe posebno namenjene prostorije u zdravstvenim ustanovama u kojima će se na jednom mestu raditi na sveobuhvatnom zbrinjavanju žrtava seksualnog nasilja. Ustanove će dobiti računar, medicinsku opremu i pakete za uzorkovanje tragova.