Sastanak za evaluaciju realizovanih obuka

Sastanak za evaluaciju realizovanih obuka po akreditovanom programu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, pod nazivom “Efikasan odgovor zdravstvenog sistema u zaštiti žena žrtava porodičnog i rodno-zasnovanog nasilja” u okviru projekta “Zaustavi-zaštiti-pomozi”

U Novom Sadu,  dana 29.06.2017. godine u prostoru koji  je ustupio Dom zdravlja Novi Sad, održan je sastanak kojem se odazvalo preko četrdeset  rukovodilaca  i predstavnika  zdravstvenih ustanova sa teritorije APV, iz kojih su zdravstveni radnici pohađali obuku za unapređenje rada u oblasti zaštite žena od nasilja, od septembra 2016. godine. Među prisutnima, 28 zdravstvenih radnika je do sada pohađalo obuku Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Sastanak je, ispred Pokrajinskog sekretarijata za zdravsto, vodila Biljana Delić, koordinatorka projekta, a u saradnji sa predstavnicom partnera i direktorkom Centra za podršku ženama iz Kikinde, Biljanom Stepanov i Jovanom Obradović, stručnom saradnicom ispred organizacije Secons, zadužene za monitoring i evaluaciju projekta.

Cilj sastanka, bio je da se sagleda kvalitet  i efekti  realizacije obuka zdravstvenih radnika u periodu od septembra 2016. godine do maja 2017. godine, kao i da se razmotre organizaciona pitanja za što bolji nastavak realizacije sledećih obuka od septembra 2017.godine, zatim da se sagledaju obaveze zdravstvenih radnika i drugih profesionalaca u zaštiti žena od nasilja, u duhu novog  Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao i da se ukaže na uticaj uspostavljanja rada pet novih pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja na rad ostalih zdravstvenih ustanova  u Vojvodini.

Jovana Obradović, prezentovala je polazno stanje, mereno upitnikom za zdravstvene radnike. Obukama  su obuhvaćeni  lekari različitih specijalnosti, zdravstveni saradnici, medicinske sestre i tehničari iz Kliničkog centra Vojvodine, Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, iz zavoda za javno zdravlje, opštih bolnica i domova zdravlja sa teritorije cele Vojvodine, kao i iz drugih ustanova. Zdravstveni radnici su odgovorima jasno potvrdili da je edukacija bila neophodna i višestruko korisna u cilju unapređenja vođenja evidencije i  postupanja  u borbi protiv nasilja nad ženama. Od celokupnog broja anketiranih zdravstvenih radnika, 28.7 % zdravstvenih radnika nije pre održavanja obuka bilo upoznato sa sadržajem  Opšteg protokola o postupanju i saradnji sa ustanovama, organima i organizacijama u situacijama nasilja nad ženama u porodici i  partnerskom odnosu, a  42 %  zdravstvenih radnika nije upoznato sa sadržajem  Posebnog  protokola Ministarstva zdravlja Republike Srbije za zaštitu i postupanje sa ženama koje su izložene nasilju. Manje od polovine anketiranih zdravstvenih radnika je pre održavanja obuka evidentiralo slučajeve sumnje na rodno-zasnovano i seksualno nasilje, dok se propisani obrazac od strane Ministarstva zdravlja za evidentiranje i dokumentovanje nasilja, takođe nije popunjavao  od  strane zdravstvenih radnika. Većina zdravstvenih radnika nije do sada prošla sličnu obuku za unapređenje postupanja u slučajevima rodno-zasnovanog i partnerskog  nasilja i smatra da će se ovim unaprediti doprinos zdravstvenih ustanova smanjenju pojave nasilja nad ženama u svojoj sredini.

Na sastanku je posebno apostrofirana značajna novina u oblasti borbe protiv nasilja nad ženama, koja se odnosi na obaveznost saradnje zdravstvenih radnika sa Grupama za koordinaciju i saradnju,a u svetlu novog  Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu od 01. juna 2017. godine. Postupanje u skladu sa novim Zakonom obavezuje zdravstvenog radnika na prijavljivanje svake sumnje na slučajeve rodno-zasnovanog i seksualnog  nasilja, kao i neposredne opasnosti od njega.  Za procenu opasnosti  od nasilja je važno oslanjati se na faktore za procenu rizika koji su sastavni deo protokola.

Svi prisutni su informisani o sadašnjoj fazi osnivanja pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja u okviru projekta, počev od osnivanja prva dva Centra u Opštoj bolnici Zrenjanin i u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. U sadašnjoj fazi realizacije projekta formiraju se pilot Centri  u okviru Opštih bolnica u Subotici, Somboru, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Vršcu. Do sada su formirane  Radne grupe na nivou bolnica, obezbeđen  je adekvatan prostor u skladu sa mogućnostima, završene su obuke implementatora pilot Centara u junu mesecu i priprema se njihovo opremanje.

Na sastanku je diskutovano o mnogim pitanjima i dilemama zdravstvenih radnika  iz oblasti zaštite žena od nasilja, razmenjivani su utisci i sugestije, što je doprinelo uspešnosti sastanka i boljem povezivanju zdravstvenih radnika, posebno kada su u pitanju pilot Centri za žrtve seksualnog nasilja.

Konstatacije :

  1. Konstatuje se da postoje objektivne teškoće u organizaciji obuka Medicinskog fakulteta, zbog ograničenosti ljudskih resursa i specifičnosti organizacije rada postojećih službi u zdravstvenim ustanovama.
  2. Konstatuje se da se zdravstveni radnici nisu u dovoljnoj meri odazivali pozivu za učešće na obukama za multisektorsku saradnju koje su organizovane u okviru ovog projekta  i da je na taj način propuštena šansa da se ovim putem u većoj doprinese  što uspešnijem i efikasnijem obavljanju obaveza zdravstvenih ustanova u zaštiti žena od nasilja propisanih  Zakonom  o sprečavanju nasilja u porodici i Opštim protokolom o postupanju i saradnji sa ustanovama, organima i organizacijama u situacijama nasilja nad ženama u porodici i partnerskom odnosu.
  3. Konstatuje se da je potrebno unaprediti vođenje dokumentacije i evidentiranje slučajeva nasilja u zdravstvenim ustanovama i na pokrajinskom nivou, kao i koordiniranje između zdravstvenih ustanova i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Preporuke i zaključci Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo

  1. Potrebno je obuhvatiti veći broj zdravstvenih radnika obukama Medicinskog fakulteta, kako bi se sprovela efikasna praksa u pružanju zdravstvene usluge pomoći i podrške ženama koje su pretrpele nasilje.
  2. Potrebno je preneti informaciju rukovodstvima zdravstvenih ustanova da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici predviđa obavezu prijavljivanja saznanja o nasilju i neposrednoj opasnosti od njega, i da neprijavljivanje povlači prekršajnu odgovornost odgovornog lica u zdravstvenoj ustanovi.
  3. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo će zdravstvenim ustanovama dostaviti upitnike u kojima će se tražiti statistički podaci u vezi sa popunjavanjem obrazaca za evidentiranje i dokumentovanje nasilja propisanog Posebnim protokolom. Istim upitnikom će se tražiti kontakt podaci za osobe koje su ispred zdravstvene ustanove zadužene za koordinaciju unutar ustanove za rodno-zasnovano nasilje. Na ovaj način će Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo imati detaljne i objedinjenu evidenciju o postupanju zdravstvenih ustanova na teritoriji Vojvodine u zaštiti žena od nasilja.
  4. U narednih godinu i po dana će se nastaviti obuka koje realizuje Medicinskli fakultet Univerziteta U Novom Sadu. Obaveštenja o terminu i mestima održavanja obuke će biti dostavljeni : direktorima ustanova, ali i osobama zaduženim za koordinaciju u oblasti zaštite od rodno-zasnovanog nasilja .
  5. Ukoliko bude postojala mogućnost da se organizuju dodatne obuke za multisektorku saradnju potrebno je obezbediti učešće zdravstvenih radnika  na ovim obukama.
  6. Preporučuje se uvođenje elektronskog popunjavanja obrazaca za evidenciju nasilja, što je izvodljivo primenom jednostavne  intervencije na softveru u zdravstvenoj ustanovi.
  7. U slučaju većih teškoća u saradnji sa drugim sektorima, potrebno je obavestiti koordinatora projekta, Biljanu Delić, putem mejla: biljana.delic@vojvodina.gov.rs ili na telefon: 021/487- 4397.