Koordinacioni sastanak projekta „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI“ 29. 8. 2017.

Dana 29.08.2017.godine, održan je šesti koordinacioni sastanak projekta „Zaustavi-zaštiti-pomozi“ u Plavom salonu zgrade Pokrajinske vlade, u Novom Sadu, na kojem je razmatrana realizacija projektnih aktivnosti u periodu od juna do kraja avgusta 2017. godine i plan aktivnosti za naredni period.

U razmatranom periodu, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je u saradnji sa partnerom podneo  periodični šestomesečni izveštaj donatoru o realizaciji projekta, koji sadrži finansijske izveštaje i narativne opise svih realizovanih aktivnosti projekta u periodu od 18.01. do 17.07.2017. godine. Na sastanku je dalje istaknuta potreba da se indikatori za evaluaciju i monitoring napredovanja na ostvarivanju ciljeva projekta, uz saglasnost donatora, prilagode novonastalim zakonskim promenama.

Obuke za zdravstvene radnike i saradnike  nastavljaju se krajem septembra tekuće godine po planu, sa ciljem da se motiviše veći broj polaznika i putem obuka senzibiliše i informiše o pravilnom postupanju u oblasti rodno-zasnovanog nasilja nad ženama. Obuke profesionalaca za multisektorsku saradnju su veoma uspešno završene u proteklom periodu, sa izuzetnom posećenošću, ukupno 968 polaznika na predavanjima i motivisanošću da se u borbi protiv nasilja nad ženama postupa u skladu sa novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Novi Pilot Centri za žrtve seksualnog nasilja u 5 Opštih bolnica u Vršcu, Somboru, Subotici, Kikindi i Sremskoj Mitrovici su od 1. septembra spremni za pružanje pomoći i zaštite ženama, žrtvama nasilja, nakon što su u maju i junu izvršene pripreme, odnosno formirane Radne grupe za implementaciju pilot modela Centra za žrtve seksualnog nasilja, realizovana obuka za primenu Modela, obezbeđeni Vodiči za postupanje i obrasci.

Na sastanku se dogovaralo o planu edukacija za medicinske sestre, kao i za  savetnice i koordinatorke koje su angažovane  pri pilot Centrima, kako bi se na što bolji i kvalitetniji način pružala podrška ženama i devojkama, žrtvama seksualnog nasilja. U nastavku je pažnja bila posvećena aktivnostima kampanje projekta u narednom periodu, o pripremama za nastupajuću stručnu konferenciju i tri konferencije za novinare, kao i za javno objavljivanje informacija i edukativnih tekstova preko sajta i društvenih mreža.

Takođe, svi prisutni su upoznati sa planom posete predstavnika donatora UNTF projektu, koja će biti upriličena 27. i 28. Septembra 2017.godine.

Koordinacionom sastanku su prisustvovali Biljana Stepanov ispred partnera na projektu, CPŽ, Olivera Vuković ispred Sekonsa – grupe za razvojnu inicijativu, Danica Todorov, ispred Stručnog tima za pilotiranje Centara za žrtve seksualnog nasilja, dr Aleksandra Kapamadžija ispred Medicinskog  fakulteta, Miloš Runjajić ispred Agencije Bumerang, Biljana Delić koordinatorka projekta iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Marija Fenjac, Aleksandar Čavić i Jasminka Ćuk, ispred Radne grupe projekta iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.