Poseta donatora

Poseta  donatora u okviru Misije  UNTF-a  trogodišnjem projektu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) i Opšta bolnica „Đorđe Joanovićˮ u Zrenjaninu, 27. i 28. septembra 2017. godine, bili su domaćini donatoru projekta „Zaustavi – zaštiti – pomozi – Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodiniˮ, koji je sada u drugoj godini svoje realizacije. Predstavnice donatora – Povreničkog fonda Ujedinjenih nacija za podršku akcijama zaustavljanja nasilja prema ženama (UN Trust Fund to End Violence against Women, u daljem tekstu: UNTF), iz kancelarije u Njujorku, koje su u okviru donatorske misije posetile realizatore projekta, jesu Mildred Garsia Rodrigez – menadžerka zadužena za ovaj projekat (Portfolio Manager) i Tirualem Habtegerbriel – finansijska stručnjakinja UNTF-a.

Prvog dana posete donatora  u okviru Misije UNTF-a, koji je organizovan u Plavom salonu zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu, predstavnice donatora – u ime pomenutog sekretarijata – pozdravile su zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo i rukovoditeljka projekta – mr sc. med. dr Ivanka Savić, podsekretarka pokrajinskog sekretara – Slavica Petrić i koordinatorka projekta – Biljana Delić. Na radnim sastancima i sesijama u toku prvog dana Misije UNTF-a učestvovale su i predstavnica partnera projekta, direktorka Centra za podršku ženama – Biljana Stepanov, članovi radne grupe zadužene za realizaciju projekta u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, finansijska koordinatorka projekta – Marija Fenjac, ekonomistkinje Sonja Žunić i Vesna Lekić, pravnica Marijana Pujin, PR koordinatorka projekta – Jasminka Ćuk, kao i predstavnici ekspertskih timova: predstavnice Sekonsa – zaduženog za spoljni monitoring i evaluaciju projekta – Olivera Vuković i Jovana Obradović, potom, koodinatorka ekspertske grupe za pilotiranje centara za žrtve seksualnog nasilja – Danica Todorov, član trenerskog tima za multisektorsku saradnju i zamenik javnog tužioca – Slobodan Josimović, predstavnik predavača akreditovanog zdravstvenog programa koji u okviru ovog projekta realizuje Medicinski fakultet u Novom Sadu – dr Stevan Milatović i direktor agencije Bumerang zadužene za promociju i odnose s javnošću – Miloš Runjajić.

Predstavnicama donatora predstavljene su projektne aktivnosti i očekivani efekti realizovanih obuka za zdravstvene radnike, obuka za članove multisektorskih timova, osnivanja sedam pilot-centara za ŽSN u Vojvodini i značaj promocije projekta. Razgovaralo se o dosadašnjim iskustvima i načinima na koje su se rešavali različiti izazovi u toku realizacije projekta, kao i o potrebi prilagođavanja projekta novim zakonskim promenama u oblasti sprečavanja nasilja u porodici. Posebna pažnja donatora bila je usmerena na finansijski menadžment projekta, a donator je upoznat i s planom monitoringa i evaluacije projekta, s postignutim rezultatima i efikasnošću na nivou glavnog cilja i specifičnih ciljeva projekta.

Drugog dana u okviru Misije UNTF-a organizovana je poseta u prva dva pilot-centra za žrtve seksualnog nasilja kod nas, koji su uspostavljeni u Novom Sadu i Zrenjaninu. Predstavljena je i implementacija koordinisanih usluga za žrtve seksualnog nasilja, koje se javljaju za pomoć i podršku u ovim centrima.

Prilikom posete pilot-centrima, predstavnice donatora upoznale su se s rukovodiocima i predstavnicima radnih grupa koje omogućavaju implementaciju unapređene prakse u zaštiti žrtava seksualnog nasilja u ove dve zdravstvene ustanove. U Novom Sadu, predstavnice UNTF-a primili su upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV-a, prof. dr Tihomir Vejnović,  prof. dr Ljiljana Segedi Mladenović ispred Radne grupe, supervizorka pilot Centra u  Novom Sadu Danica Todorov  i drugi  članovi Radne grupe. Takođe, bile su prisutne i  predstavnice civilnog sektora koje pružaju psihosocijalnu podršku ženama i devojkama žrtvama seksualnog nasilja i doprinose boljoj koordinaciji usluga – Tatjana Stojšić Petković, Anđelka Vujanić i Ivana Zelić.

U Zrenjaninu, u Opštoj bolnici „Đorđe Joanovićˮ, Misiju UNTF-a dočekale su vršiteljka dužnosti direktora dr Ivana Tešić i dr Milica Poučki, pravnica Anđa Božić, supervizorka pilot-Centra u Zrenjaninu Ivana Radin i Radoslava Aralica – zadužena u ime civilnog sektora za koordinaciju pilot-centra.

Pored upoznavanja s prostornim i kadrovskim mogućnostima pilot-centara, predstavnice donatora razgovarale su s primarnim korisnicama projekta – ženama koje su pretrpele seksualno nasilje, te su se obratile za pomoć u novoosnovanom pilot-centru. Misija je imala i poseban susret sa sekundarnim korisnicima projekta – s profesionalcima iz različitih sektora društva, koji učestvuju u pružanju zaštite ženama od nasilja, a koji su učestvovali i na obukama za multisektorsku saradnju, realizovanim u okviru ovog projekta.

Potrebno je da se identifikuju i uoče promene u životima žena nakon dobijene unapređene stručne pomoći i podrške u pilot-centrima, kao i promene u praksi profesionalaca iz različitih sektora sistema. Očekuje se da žene i devojke – žrtve, pre svega, seksualnog nasilja – sada mogu da dobiju unapređenu institucionalnu uslugu na jednom mestu, ukljjučujući lekarski pregled, usluge pravne i psihosocijalne podrške i to tokom dužeg perioda, u toku oporavka od pretrpljenog nasilja. Ovakva vrsta usluge za žrtve seksualnog nasilja, koja je u fazi pilotiranja pri zdravstvenim ustanovama, jeste novina u našoj zemlji i sigurno će iskustva i praksa implementacije novih usluga biti veoma dragoceni za ceo region, pa i šire. Za donatore je naročito bilo važno da identifikuju upravo nova iskustva i nove prakse prilikom implementiranja pilot-centara za žrtve seksualnog nasilja u okviru projekta.