Seminar: Koordinacija pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja

Andrevlje – U Centru za privredno tehnološki razvoj Vojvodine, 19. i 20.oktobra 2017. godine, u okviru projekta “Zaustavi-zaštiti-pomozi” – Snažniji institucionalni odgovor na rodno-zasnovano nasilje“,  održana je dvodnevna radionica – seminar na temu “Koordinacija pilot centara za žrtve seksualnog nasilja”.

Seminar je otvorila pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravsto dr Snežana Bojanić i tom prilikom istakla važnost i značaj angažovanja zdravstvenih radnika i saradnika u prepoznavanju i sprečavanju rodno-zasnovanog nasilja nad ženama, kao i u multisektorskoj saradnji. Uvodnim izlaganjem učesnici seminara su upoznati sa dosadašnjim najznačajnijim rezultatima projekta.

Ovo je drugi seminar čija svrha je koordinacija između pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja u okviru projekta. Cilj seminara je da se nakon početaka rada novih pet pilot Centara u ovoj godini, angažovani profesionalci, zdravstveni radnici i saradnici, članovi Radnih grupa u pilot Centrima, međusobno upoznaju i razmene iskustva u pružanju usluga žrtvama seksualnog nasilja, koje potraže podršku i pomoć u zdravstvenoj ustanovi. Okosnica procesa institucionalne zaštite žrtve, upravo je stanovište da su žrtva i potrebe žrtve u središtu pažnje delovanja profesionalaca. Predstavljena su iskustva implementacije modela Centra za žrtve seksualnog nasilja u novosadskom pilot Centru – Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV, koji je počeo sa radom krajem 2016.godine.

Seminaru su prisustvovali predstavnici Radnih grupa iz svih sedam pilot Centara, i to iz šest opštih bolnica u Vršcu, Somboru, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Kikindi i Zrenjaninu, kao i iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu. Takođe, seminaru su prisustvovale savetnice i koordinatorke angažovane za pružanje psihosocijalne i pravne podrške žrtvama seksualnog nasilja u pilot Centrima, supervizori i koordinatorke projekta, kao i članovi Radne grupe projekta u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

U narednom periodu, očekujemo da će se saradnja i koordinacija u radu između osnovanih pilot Centara nastaviti i razvijati u pravcu  efikasnije primene unapređenih usluga prema žrtavama seksualnog nasilja, kao i u pravcu stvaranja većeg poverenja žrtve u institucionalni sistem zaštite.