Koordinacioni sastanak projekta „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI“

Dana 01.11.2017.godine, održan je sedmi koordinacioni sastanak projekta „Zaustavi-zaštiti-pomozi“ u zgradi Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu u sali broj 3, na kojem je razmatrana realizacija projekta u prethodna dva meseca i plan realizacije projekta za naredni period.

Na sastanku su izneti povoljni utisci i zapažanja posle završene dvodnevne posete donatora UNTF projektu, 27. i 28. septembra ove godine. Predstavnice donatora upoznate su sa realizovanim aktivnostima projekta, sa vođenjem finansijske dokumentacije projekta i procesom implementacije pilot modela Centara za žrtve seksualnog nasilja.  Prilikom posete, predstavnice donatora su obišle Centar za žrtve seksualnog nasilja u Novom Sadu i Zrenjaninu i upoznale se sa uslovima i mogućnostima za pružanje novih i  unapređenih usluga podrške ženama žrtvama nasilja.

U narednom periodu realizacije projekta, nastavlja se opremanje centara za žrtve seksualnog nasilja iz sredstava obezbeđenih donacijom UNTF-a. Opremanjem će se obezbediti paketi za uzorkovanje tragova silovanja, računari za 4 centra, 7 štampača, kao i neophodan nameštaj za sve centre. Obezbediće se i štampanje potrebnog promotivnog materijala za profesionalce koji učestvuju u projektu i za žene primarne korisnice projekta. Planirano je štampanje Vodiča za CŽSN, Priručnika za multisektorsku saradnju i lifleta.

U proteklom periodu centri su opremljeni medicinskom opremom koja sadrži ginekološku stolicu, stepenik, podni led reflektor i stolicu za lekara. Takođe, svim centrima su uručena po dva fotoaparata i za tri Centra po jedan računar. U opremu Centara je do sada uloženo 4.340.726 dinara i planirano je još 1.616.160 dinara, kako bi se opremanje u potpunosti završilo.

Kamapanja projekta će se u sledećih godinu i po dana intenzivnije realizovati, a do kraja godine realizovaće se još tri konferencije za novinare i jedna promotivna stručna konferencija. U najskorijem vremenu se planira emitovanje druge TV emisije koja će biti posvećena osnivanju 7 Centara za žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini.

U toku je treći ciklus obuka zdravstvenih radnika koji realizuje Medicinski fakultet, i očekujemo da će se do kraja 2017.godine odazvati oko 300 zdravstvenih radnika. Obuke se realizuju u zdravstvenim ustanovama u sledećim gradovima: Novi Sad, Vršac, Inđija, Senta, Pančevo i Novi Kneževac.

Centri za žrtve seksualnog nasilja nakon uspostavljanja početka rada u posebno obezbeđenim prostorijama u bolnicama, nastavljaju da rade na uspostavljanju individualnih modela pružanja usluga ženama žrtvama seksualnog nasilja i na jačanju multisektorske saradnje u lokalnoj sredini. Veoma važnu ulogu u pružanju stručne podrške centrima imaju supervizori-za centre, kao i mogućnost koordinacije novosnovanih centara sa prvim Centrima u Novom Sadu i Zrenjaninu i koordinatorima njihovih  Radnih grupa.

Proces monitoringa i evaluacije projekta realizuje se u pravcu prikupljanja popunjenih upitnika za evaluaciju obuka zdravstvenih radnika i obuka za multisektorsku saradnju od strane svih uključenih profesionalaca.

Koordinacionom sastanku su prisustvovali Biljana Stepanov ispred partnera CPŽ, dr Aleksandra Kapamadžija ispred Medicinskog fakulteta, Olivera Vuković i Jovana Obradović ispred Seconsa – grupe za razvojnu inicijativu, Danica Todorov ispred Stručnog tima za pilotiranje Centara za žrtve seksualnog nasilja, Miloš Runjajić ispred Agencije Bumerang, Biljana Delić koordinatorka projekta, Marija Fenjac, i Jasminka Ćuk ispred Radne grupe projekta iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.