Konferencija za novinare

KONFERENCIJA ZA NOVINARE POSVEĆENA USPOSTAVLJANJU RADA PILOT CENTARA ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

Dana 07.11.2017. u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu, održana je prva konferencija za novinare, posvećena uspostavljanju rada sedam pilot centara za žrtve seksualnog nasilja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravsto „Zaustavi-zaštiti-pomozi“.

Novinarima se obratila ispred Pokrajinskog sekretarijata za zdrastvo, zamenica pokrajinskog sekretara i rukovoditeljka projekta mr sci.med dr Ivanka Savić, ispred Klinike za ginekologiju i akušerstvo, upravnik, prof. dr Tihomir Vejnović, kao i predstavnica partnera projekta, direktorka  Centra za podršku ženama iz Kikinde, Biljana Stepanov i koordinatorka Stručnog tima za pilotiranje modela Centra za žrtve seksualnog nasilja, Danica Todorov.

Svrha osnivanja centara za žrtve je da se umanji psihofizička trauma žene, izazvana seksualnim nasiljem kroz osnaživanje i pružanje neposredne podrške u prevazilaženju posledica traumatizovanja. Cilj je da  žena koja se javi u centar za pomoć i podršku bude u većoj meri vidljiva svim drugim sistemima zaštite od nasilja: policiji, pravosuđu, ustanovama socijalne zaštite i civilnom sektoru, kako bi se izbeglo višestruko ispitivanje od strane institucija, što je dosadašnja praksa. Centri će voditi unapređeno dokumentovanje i prikupljanje materijalnih tragova posledica seksualnog nasilja, koji su neophodne ukoliko žrtva ili nadležno službeno lice pokrenu sudski postupak.

U prvoj fazi projekta, krajem 2016.godine osnovana su prva dva pilot centra u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu i u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu, dok su u drugoj fazi projekta, tokom 2017.godine osnovani pilot centri  u još pet gradova, u opštim bolnicama u Somboru, Subotici, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Vršcu.

Novina centara za žrtve seksualnog nasilja  je da ženama koje se jave za pomoć i podršku  obezbeđuju  pored hitnih medicinskih usluga i neophodne pravne, psihosocijalne i savetodavno-terapijske usluge, kao i bezbednost, poverljivost i privatnost.

Usluge centara su pre svega fokusirane na potrebe žene i pružaju se uz njenu saglasnost. Besplatne su i dostupne 24 časa svih sedam dana u nedelji. Centri obezbeđuju poverljivost ličnih podataka.

Osnivajući pilot centre za žrtve seksualnog nasilja, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo  čini odlučne korake ka standardizaciji kako novih tako i  unapređenih usluga u zaštiti žena i devojaka od seksualnog nasilja u AP Vojvodini.