Konferencija za novinare u Zrenjaninu

KONFERENCIJA ZA NOVINARE POSVEĆENA USPOSTAVLJANJU RADA PILOT CENTRA ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA U OPŠTOJ BOLNICI „ĐORĐE JOANOVIĆ“ U ZRENJANINU

Dana 23. novembra 2017. u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu, održana je konferencija za novinare, posvećena predstavljanju iskustava u prvoj godini rada pilot Centra za žrtve seksualnog nasilja, oformljenog u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo „Zaustavi-zaštiti-pomozi“.

Ispred Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, novinarima se obratila načelnica Odeljenja i koordinatorka projekta Biljana Delić, ispred Opšte bolnice direktorka dr Ivana Tešić i rukovoditeljka Radne grupe Centra dr Milica Poučki, koordinatorka Stručnog tima za pilotiranje modela Centra za žrtve seksualnog nasilja Danica Todorov i lokalna koordinatorka u Zrenjaninu i predstavnica civilnog sektora zadužena za podršku žrtvama seksualnog nasilja Radoslava Aralica.

Konferencija za novinare posvećena je prezentovanju rada pilot Centra za žrtve seksualnog nasilja u Zrenjaninu, a uoči obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama,  i početka globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Centar za žrtve seksualnog nasilja pri Opštoj bolnici „ Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu osnovan je u prvoj fazi realizacije projekta, 2016.godine. Centar pruža unapređene i nove usluge pomoći i podrške ženama i devojkama sa teritorije Srednjobanatskog okruga. Od početka rada do danas, Centar je pružio usluge za 12 žena žrtava seksualnog nasilja, koje su se javile za pomoć.  U zrenjaninskom Centru obezbeđene  su  dve prostorije za rad sa žrtvama, od kojih je jedna ginekološka ordinacija, a druga je namenjena za pružanje drugih zdravstvenih usluga, psihosocijalnu podršku i razgovore sa predstavniciima drugih službi. Centar je dobio medicinsku opremu i opremu za dokumentovanje materijala, a u narednom periodu će  se, iz sredstava donacije projekta, obezbediti i preostali nameštaj. U proteklom periodu, u okviru projekta, organizovana je obuka zdravstvenih radnika bolnice, a  u cilju veće osetljivosti i senzibilisanosti  u prepoznavanju i tretmanu žrtava rodno-zasnovanog i seksualnog nasilja, za multisektorsku saradnju, dokumentovanje i evidenciju nasilja. U bolnici je formirana Radna grupa zadužena za implementaciju unapređenih procedura u radu sa žrtvama i sačinjen je interni protokol o postupanju sa žrtvama.

Promena koju Centar za žrtve seksualnog nasilja svojim postojanjem obezbeđuje jeste da žene koje se jave za pomoć i podršku, pored hitnih medicinskih usluga, dobiju i neophodne  specijalističke preglede, kao i usluge psihosocijalne i pravne podrške – od trenutka kada se žrtva pojavi u Centru. Sve usluge su obezbeđene na jednom mestu, kako se žrtva ne bi šetala od stručnjaka do stručnjaka i time dodatno traumatizovala. Usluge psihosocijalne podrške pružaju savetnice koje su posebno edukovane stručnjakinje, angažovane iz civilnog sektora, a usluge mogu biti pružene i članovima porodice žrtve seksualnog nasilja. Centri obezbeđuju uključivanje sektora policije i tužilaštva u rešavanje svakog pojedinačnog slučaja seksualnog nasilja, kao i centra  za socijalni rad ukoliko je žrtva maloletna. Obezbeđeno je dokumentovanje i prikupljanje materijalnih dokaza nasilja ukoliko se pokrene krivični postupak od strane žrtve ili službenog lica.