Održana promotivna stručna konferencija

Održana promotivna stručna konferencija pod nazivom:
„ZAŠTITA ŽRTAVA SEKSUALNOG NASILJA U REPUBLICI SRBIJI-MOGUĆNOSTI I IZAZOVI“

Dana, 5.decembra 2017.godine, u Novom Sadu, u zgradi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u Velikoj sali, održana je stručna promotivna konferencija projekta „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI-Snažniji institucionalni odgovor  na rodno-zasnovano nasilje u AP Vojvodini“, na temu: “ZAŠTITA ŽRTAVA SEKSUALNOG NASILJA U REPUBLICI SRBIJI – MOGUĆNOSTI I IZAZOVI“.

Konferenciju je otvorio i prisutnima se obratio pokrajinski sekretar za zdravstvo, doc.dr Zoran Gojković. Konferenciji je prisustvovalo više od 140 predstavnika zdravstvenih ustanova, policije, pravosuđa, ustanova soocijalne zaštite, partnera projekta, pokrajinskih sekretarijata Vlade AP Vojvodine, skupštinskih odbora, ženske parlamentarne mreže, kao i ustanova civilnog sektora.

Konferencija je imala za cilj obaveštavanje najšire stručne javnosti u AP Vojvodini o uspostavljanju rada pilot centara za žrtve seksualnog nasilja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, kao i sagledavanje značaja multisektorskog pristupa u zaštiti žrtava seksualnog nasilja. Takođe,   sagledane su mogućnosti  održivosti  uspostavljenih usluga u centrima.

U okviru konferencije, rukovodilac projekta i zamenica pokrajinskog sekretara  mr sc med.dr Ivanka Savić je predstavila dosadašnje rezultate projekta. Obuke zdravstevnih radnika  koje su realizovane u organizaciji Medicinskog fakulteta Univerziteta Novi Sad, obuhvatile su  1034 zdravstvena radnika  od ukupno  planiranog broja 1500,  dok su obuke u oblasti multisektorske saradnje obuhvatile  940 profesionalaca iz različitih sektora društva, što je gotovo tri puta više od planiranog broja profesionalaca za ovu vrstu obuke. Posebno je istaknut deo projekta koji se odnosi na uspostavljanje rada sedam pilot centara za žrtve seksualnog nasilja u sedam gradova, pri zdravstvenim ustanovama u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Istaknuta je jedinstvenost projekta kada se radi o  formiranju pilot centara za žrtve seksualnog nasilja. U prvoj fazi projekta su formirana prva dva Centara za žrtve seksualnog nasilja, koji su osnovani u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine i u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu. U drugoj fazi projekta  formirani su ostalih pet  pilot centara pri opštim bolnica u pet gradova  u AP Vojvodini. Centri za žrtve seksualnog nasilja  su prve službe ove vrste u Republici Srbiji i omogućavaju postizanje bolje zaštite žrtava seksualnog nasilja, zahvaljujuću uspostavljanu unapređenih usluga zdravstvene zaštite i novih usluga psihosocijalne i pravne podrške žrtvama.

Učesnici konferencije su kao predstavnici zdravstvenih ustanova, policije, tužilaštva i  socijalne zaštite, dali značajan doprinos u isticanju  neophodnosti međusobnog obaveštavanja, informisanja i efikasnije multisektorske saradnje između svih sektora u borbi protiv nasilja nad ženama.

U okviru diskusije učesnika, predloženo je nekoliko rešenja za održivost novoformiranih pilot centara i usluga za žene žrtve seksualnog nasilja. Takođe, istaknut je značaj organizovanja kontinuirane edukacije za profesionalace.

Nakon diskusije doneti su  zaključci konferencije:

Održavanjem promotivne stručne konferencije, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo se pridružio obeležavanju globalne kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ koja počinje 25.novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10.decembra na Međunarodni dan borbe za ljudska prava.