Konferencija za novinare održana u susret promotivnoj stručnoj konferenciji

Konferencija za novinare održana u susret promotivnoj stručnoj konferenciji
„ZAŠTITA ŽRTAVA SEKSUALNOG NASILJA U REPUBLICI SRBIJI-MOGUĆNOSTI I IZAZOVI“

Dana, petog decembra 2017.godine, u Novom Sadu, u zgradi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u Velikoj sali, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, održana je konferencija za novinare posvećena održavanju druge stručne promotivne konferencije u okviru projekta „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI-Snažniji institucionalni odgovor  na rodno-zasnovano nasilje u AP Vojvodini“, na temu: “ZAŠTITA ŽRTAVA SEKSUALNOG NASILJA U REPUBLICI SRBIJI – MOGUĆNOSTI I IZAZOVI“.

Novinarima se ispred Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo obratio pokrajinski sekretar doc. dr Zoran Gojković, ističući značaj trogodišnjg projekta u borbi protiv rodno-zasnovanog i seksualnog nasilja nad ženama u AP Vojvodini, kao i jedinstvenost projekta po uspostavljanju rada sedam pilot centara za žrtve seksualnog nasilja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Centri pružaju na jednom mestu zdravstvene, psihosocijalne i pravne usluge zaštite i podrške ženama i devojkama usled preživljenog seksualnog nasilja i obezbeđuju multisektorsku saradnju između policije, tužilaštva, centra za socijalni rad i civilnog sektora na lokalnom nivou.

Ispred Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Kliničkog centra Vojvodine, novinarima se obratio upravnik prof. dr Tihomir Vejnović, koji će na predstojećoj konferenciji predstaviti rezultate rada jednog od prvih pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini. Ovom prilikom, prof.Vejnović je izjavio da se povećao broj prijava seksualnog nasilja od strane žena i nažalost maloletnih lica.

Novinarima su se obratili i predstavnici tužilaštva i policije. Ispred Apelacionog javnog tužilaštva u Novom Sadu, obratio se javni tužilac Milan Tkalac, a ispred MUP-a, pomoćnik načelnika Policijske uprave Novi Sad Goran Radonjić, ističući važnost senzibilisanosti i obučenosti profesionalaca za slučajeve seksualnog nasilja i značaj saradnje između svih sektora društva za uspešno rešavanje slučajeva nasilja.

Nakon dve godine trajanja projekta obučeno je 1034 zdravstvena radnika i preko 900 profesionalaca iz drugih sektora i uspostavljen je rad sedam pilot centara. U završnoj godini realizacije projekta očekujemo veću senzibilisanost celokupne javnosti, kao i veću informisanost i osnaženost žena i devojaka da se u situaciji trpljenja seksualnog nasilja obrate najbližim centrima za žrtve seksualnog nasilja. Posle završetka projekta, očekuje se obezbeđenost uslova za nastavak rada osnovanih centara pri zdravstvenim ustanovama.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo se povodom predstojeće konferencije pridružuje  obeležavanju globalne kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ koja počinje 25.novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10.decembra na Međunarodni dan borbe za ljudska prava.