Zajednički Globalni program Ujedinjenih nacija

Zajednički Globalni program Ujedinjenih nacija o osnovnim paketima usluga za žene i devojke subjekte nasilja
Globalna radionica o prikazu inicijalnih naučenih lekcija i puteva za dalji napredak

United Nations Joint Global Programme
on the Essential Services Package for Women and Girls Subject to Violence: Global Workshop on Sharing of Key Initial Lessons Learned and Way Forward

U Istanbulu u Turskoj u periodu od 6. do 8. februara 2018. godine, organizovana je Prva Globalna radionica Zajedničkog programa UN-a na temu „Osnovne usluge za žene i devojke subjekte nasilja“. Radionica je organizovana od strane UN populaconog fonda (UNFPA) i Organizacije UN Women u konsultaciji sa partneskim UN agencijama koje učestvuju u UN Zajedničkom programu za osnovne usluge, UN kancelarijom za droge i kriminal (UNODC), Svetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i UN programom za razvoj (UNDP).

Globalna radionica ima za cilj da osnaži kapacitete profesionalaca iz ključnih sektora za borbu protiv nasilja, iz oblasti: zdravstva, policije, pravosuđa i socijalne zaštite, kao i osoblja agencija UN-a pojedinih država. Cilj radionice je da se unapredi efikasnost multisektorskog odgovora na nasilje prema ženama i devojkama, da se razmene primeri dobre prakse i lekcije koje su naučene pilotiranjem usluga za žene i devojke u zemljama početnicama u okviru Zajedničkog programa, kao i da se idintifikuju ključni pravci za dalje napredovanje u ovoj važnoj oblasti.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo pruža značajnu podršku „Osnovnom paketu usluga za žene i devojke subjekte nasilja u Srbiji“, u saradnji sa organizacijom UN Women i drugim partnerima koji rade na prevenciji i odgovoru na seksualno nasilje nad ženama. Tim povodom su prvog dana Globalne radionice u Istanbulu, mr sci.med dr Ivanka Savić, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, rukovoditeljka projekta i Biljana Delić, načelnica Odeljenja, koordinatorka projekta, uspešno održale prezentaciju pod nazivom: “Dobre prakse, izazovi i preporuke zdravstvenog sektora Vojvodine i Srbije“ (Good practices, challenges and recommendations from Health sector in Vojvodina, Serbia-Project STOP-CARE –CURE).

Ovo je izuzetna prilika  da se na ovako značajnom međunarodnom susretu, sa prisutnim brojnim predstavnicima zemalja  širom sveta : Azije, Pacifičkog obruča, Afrike, Bliskog istoka , Istočne Evrope, Kavkaza i Latinske Amerike, prezentuju  stečena  iskustva  i postignuti rezultati tokom implementacije  projekta „Zaustavi-zaštiti -pomozi- Snažniji institucionalnoi odgovor na rodno-zasnovano nasilje u AP Vojvodini“.