Koordinacioni sastanak projekta „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI“

Planiranje aktivnosti treće godine projekta

Dana 01.02.2018.godine, održan je osmi koordinacioni sastanak projekta „Zaustavi-zaštiti-pomozi“ u zgradi Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu, u sali na drugom spratu, na kojem je razmatrana realizacija projekta u prethodnom periodu i plan realizacije projekta za 2018. godinu, kao treću i završnu godinu projekta.

U toku je priprema godišnjeg izveštaja realizacije druge godine projekta za period od 18. januara 2017. godine do 17. januara 2018. godine, koji će se dostaviti donatoru projekta UNTF-u do 17. 02. 2018. godine. Izveštaj priprema  Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u saradanji sa partnerom Centrom za podršku ženama iz Kikinde.

U okviru monitoringa i evaluacije projekta realizuje se prikupljanje popunjenih upitnika za evaluaciju mišljenja učesnika obuka o funkcionisanju usluga sistema zaštite žena od nasilja u AP Vojvodini i  upitnika o prijavljenim slučajevima rodno-zasnovanog nasilja u zdravstvenim ustanovama u AP Vojvodini za proteklih šest meseci, nakon završenih obuka zdravstvenih radnika. U narednom periodu planira se realizacija spoljneg monitoringa u pet novih Centra za žrtve seksualnog nasilja, od marta do maja ove godine.

U 2018. godini će se organizovati četvrti i peti ciklus obuka za oko 500 zdravstvenih radnika AP Vojvodine. Nakon akreditacije programa obuke kod Zdravstvenog saveta Srbije, koja je u toku, Medicinski fakultet Univerziteta Novi Sad će organizovati obuke u intervalima od marta do maja i od septembra do decembra. Ove godine se završava trogodišnji plan obuke 1500 zdravstvenih radnika iz zdravstvenih ustanova u AP Vojvodini, kako je planirano projektom.

Proces pilotiranja pet novih centara za žrtve seksualnog nasilja se nastavlja kroz uspostavljanje internih procedura i individualnih modela pružanja usluga ženama žrtvama seksualnog nasilja i jačanjem multisektorske saradnje u lokalnim sredinama. U narednom periodu je potrebno  unapređivati motivaciju zaposlenih zdravstvenih radnika dodatnim obukama, poboljšati primenu internih procedura i raditi na promociji unapređenih i novih usluga Centara u lokalnim sredinama. Novost je da će se na sajtu Viktimološkog društva Srbije, na mapi pružaoca usluga pomoći ženama žrtvama rodno-zasnovanog i seksualnog nasilja, postaviti i novoosnovani Centri za žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini.

U 2018. godini je planirana obuka profesionalaca za multisektorsku saradnju na lokalnom nivou, uključujući predstavnike policije, tužilaštava, centara za socijalni rad, nevladinog sektora i zdravstva u sedam gradova na nivou okruga AP Vojvodine. Realizovaće se ukupno 14 dana obuke  u sedam gradova, u periodu od 19. februara do 17. maja 2018. godine.

U okviru Kampanje projekta, u 2018. godini će se realizovati produkcija i emitovanje treće TV emisije, četiri radio emisije, šest konferencija za novinare i zatvarajuća konferencija projekta. TV i radio spot će se emitovati intenzivnije na postojećim TV i radio stanicama u AP Vojvodini i šire, a informacije o projektu će se redovno ažurirati na Facebook društvenoj mreži, sajtu projekta i putem YouTube kanala.

Koordinacionom sastanku su prisustvovali Biljana Stepanov ispred partnera CPŽ, dr Aleksandra Kapamadžija ispred Medicinskog fakulteta, Jovana Obradović ispred Seconsa -grupe za razvojnu inicijativu, Danica Todorov ispred Stručnog tima za pilotiranje Centara za žrtve seksualnog nasilja CPZV, Miloš Runjajić ispred Agencije Bumerang, Biljana Delić koordinatorka projekta, Jasminka Ćuk, Kristina Lacković i Vesna lekić ispred Radne grupe za realizaciju projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.