Regionalna konferencija „Provedba Istanbulske konvencije Vijeća Evrope – izazovi i naredni koraci“

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne I Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine organizovala je Regionalnu konferenciju pod nazivom „Provedba Istanbulske konvencije Vijeća Evrope – izazovi i naredni koraci “. Navedena konferencija je održana 15. i 16. marta 2018. godine u hotelu “Sarajevo” u Sarajevu.

Regionalna konferencija je održana u okviru projekta „Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH“, koji se sprovodi uz podršku Američke agenciju za međunarodni razvoj (USAID). Cilj konferencije je razmena iskustva i dobrih praksi, kao i identifikovanje nedostajućih standarda u sprovođenju Istanbulske konvencije u BiH, te regionalno povezivanje i uspostavljanje bliže saradnje sa svim relevantnim partnerima.

Na konferenciji su pored relevantnih subjekata iz Bosne i Hercegovine, učestvovali međunarodni predstavnici, među kojima šef kancelarije UN Women u BiH, zamenik šefa kancelarije Saveta Evrope za BiH, ambasador Kraljevine Švedske u BIH i šef misije USAID-a u BiH, te predstavnici iz Srbije, Crne Gore i Makedonije. O dostignućima Republike Srbije u primeni Istanbulske konvencije govorile su Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović.

Značajan doprinos radu konferencije dao je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo prenošenjem iskustava u primeni Istanbulske konevencije kroz sprovođenje projekta “ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI” i pilotiranje Centara za žrtve seksualnog nasilja u sedam zdravstvenih ustanova na teritoriji AP Vojvodine. Ispred Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo konferenciji je prisustvovala zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo i rukovodilac projekta mr sc med. dr Ivanka Savić. Koordinatorka projekta Biljana Delić i koordinatorka ekspertskog tima zaduženog za pilotiranje Centara za žrtve seksualnog nasilja Danica Todorov Jašarević su prezentovale projekat kao primer dobre prakse u regionu, a učestvovale su i u radu konferencijske radne grupe za zdravstvo.