Konferencija pod nazivom: „Institucionalna podrška unapređenju zdravlja žena“

Novi Sad, 20. mart U Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine u organizaciji Ženske parlamentarne mreže, održana je konferencija pod nazivom: „Institucionalna podrška unapređenju zdravlja žena“. Konferencija je okupila republičke i pokrajinske poslanice i poslanike, predstavnice nadležnih pokrajinskih sekretarijata, zdravstvenih institucija i stručnih tela, odbornice lokalnih parlamenta, predstavnice lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, kao i predstavnice saveta za zdravlje iz svih lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine.

Mr sc med,dr Ivanka Savić, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, predstavila je mere podrške zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač AP Vojvodina i posebne programe zdravstvene zaštite koje je Pokrajina donela, a među kojima su i programi koji se odnose na unapređenje zdravlja žena. Dr Savić je ocenila da podaci o zdravlju žena u AP Vojvodini ukazuju na smanjenje životne starosti u odnosi na ostale delove Republike Srbije, na porast broja godina žena u vreme rađanja prvog deteta i na smanjenje prirodnog priraštaja. Povećana je zastupljenost malignih oboljenja u žena, gde se na prvom mestu po učestalosti nalazii rak dojke, a preventiva, uključujući mamografske preglede, je od ključnog značaja, kazala je dr Ivanka Savić.

Dr Ivanka Savić, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo i rukovodilac projekta, predstavila je prisutnima rezultate projekta:  „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI – Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini“