Seminar: Koordinacija pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja

U okviru projekta “Zaustavi-zaštiti-pomozi” – Snažniji institucionalni odgovor na rodno-zasnovano nasilje“, 20. i 21.marta 2018. godine u Zrenjaninu, u hotelu „Vojvodina“ održan je treći po redu seminar- dvodnevna radionica na temu: “Koordinacija pilot centara za žrtve seksualnog nasilja”.

Seminar je otvorila koordinatorka projekta Biljana Delić najavljujući planirane aktivnosti u okviru dvodnevne radionice sa ciljem da se sagledaju dosadašnja postignuća i isplaniraju predstojeći zadaci u radu radnih grupa u zdravstvenim ustanovama koje se staraju o primeni i razvijanju pilot centara u okviru projekta.

Ovom prilikom, predstavnici radnih grupa koje čine zdravstveni radnici, – lekari i medicinske sestre, savetnice i koordinatorke za psihosocijalnu podršku, analizirali su realizaciju zadataka radnih grupa u primeni Modela centra, Vodiča o postupanju zdravstvenih radnika u slučajevima prijave seksualnog nasilja i Protokola o postupanju zdravstvenih radnika. Posebna pažnja je bila usmerena na analizu rada zdravstvenih ustanova u primeni internih procedura u postupanju sa žrtvama seksualnog nasilja, koordinaciji osoblja i odeljenja u bolnicama, značaju i neophodnosti koordinacije sa savetnicama i koordinatorkama za psihosocijalnu podršku i o vođenju evidencije i adekvatnom čuvanju podataka o prijavljenom seksualnom nasilju u centrima.

Predstavljeni su primeri dobre prakse i teškoće koje su se pojavljivale u sprovođenju zadataka radnih grupa i direktora u zdravstevnim ustanovama koje su uspostavile Centar za žrtve seksualnog nasilja.

Osim toga, učesnici koordinacionog sastanka su na posebnoj radionici osmislili planove aktivnosti i zadataka svake od postojećih radnih grupa za naredni period. Naglasak je stavljen na širenje informacija o uslugama centara u javnosti i među stručnjacima u zdravstvenim ustanovama i drugim organima i ustanovama koje su deo sistema zaštite žrtava rodno zasnovanog nasilja.

U narednom periodu očekujemo uspešan nastavak koordinacije između osnovanih pilot centara koja bi omogućila razmenu iskustava u radu radnih grupa, ali pre svega, razmenu iskustava u pružanju usluga ženama žrtvama seksualnog nasilja sa ciljem dolaženja do najefikasnijih načina pružanja pomoći i podrške žrtvama nasilja.

Seminaru su prisustvovali predstavnici radnih grupa svih sedam pilot centara: iz Opšte bolnice“Đorđe Joanović”u Zrenjaninu, Opšte bolnice u Kikindi, Opšte bolnice u Vršcu, Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” u Somboru, Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, Opšte bolnice u Subotici i Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu, predstavnica partnera projekta Centra za podršku ženama iz Kikinde, supervizori projekta i članovi Radne grupe projekta u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.