KONFERENCIJA ZA NOVINARE POSVEĆENA USPOSTAVLJANJU RADA PILOT CENTRA ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA U OPŠTOJ BOLNICI U SUBOTICI

Dana 19. aprila 2018. godine u svečanoj sali Opšte  bolnice u Subotici, održana je konferencija za novinare, posvećena predstavljanju iskustava u prvoj godini rada pilot Centra za žrtve seksualnog nasilja, (dalje: Centar) oformljenog u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo „Zaustavi-zaštiti-pomozi-Snažniji institucionalni odgovor na rodno-zasnovano nasilje u AP Vojvodini“

Ispred Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, novinarima se obratila načelnica Odeljenja i koordinatorka projekta Biljana Delić, ispred Opšte bolnice u Subotici koordinator za odnose sa javnošću Suzana Obradović, pomoćnik  direktora dr Gordana Krtinić i rukovodilac Radne grupe dr Bojan Mrđanov, kao i lokalna koordinatorka u Subotici i predstavnica civilnog sektora zadužena za podršku žrtvama seksualnog nasilja Afrodita Matić.

Konferencija za novinare posvećena je prezentovanju rada pilot Centra za žrtve seksualnog nasilja u Subotici i Severnobačkom okrugu, koji je osnovan u drugoj fazi projekta, u toku 2017.godine.

Centar pruža unapređene i nove usluge pomoći i podrške ženama i devojkama sa teritorije Severnobačkog okruga. Od početka rada Centar je zbrinuo dve žene,  žrtve seksualnog nasilja.  U Centru je obezbeđen prostor za rad sa žrtvama, u okviru kojeg je ginekološka ordinacija i deo  namenjen za pružanje psihosocijalne i pravne podrške žrtvi nasilja. Centar je opremljen sredstvima projekta u vrednosti od 789.000,00 dinara, zahvaljujući čemu je obezbeđena  medicinska oprema, laboratorijski materijal za prikupljanje dokaza, IT oprema i potreban nameštaj.

Promena koju Centar svojim postojanjem obezbeđuje, jeste da žena koje se javi za pomoć i podršku, od trenutka kada se prijavi u Centru, pored hitnih medicinskih usluga, dobija i neophodne usluge specijalističkih zdravstvenih pregleda, usluge psihosocijalne i pravne podrške i razgovor sa profesionalcima iz drugih sistema. Cilj je da se sve usluge obezbede  na jednom mestu, u Centru, kako žrtva ne bi dolazila od stručnjaka do stručnjaka i time bila dodatno traumatizovana. Usluge psihosocijalne podrške pružaju edukovane savetnice, angažovane iz civilnog sektora. Centri obezbeđuju uključivanje sektora policije i tužilaštva u rešavanje svakog pojedinačnog slučaja seksualnog nasilja, kao i centra  za socijalni rad ukoliko je žrtva maloletna.

U Centru je obezbeđeno unapređeno dokumentovanje koje je bitno za  pokretanje krivičnog  postupka od strane žrtve ili službenog lica.