Sastanak predstavnika zdravstvenih ustanova za evaluaciju realizovanih obuka 18. 4. 2018.

Sastanak predstavnika zdravstvenih ustanova za evaluaciju realizovanih obuka po akreditovanom programu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, pod nazivom “Efikasan odgovor zdravstvenog sistema u zaštiti žena žrtava porodičnog i rodno-zasnovanog nasilja” u okviru projekta “Zaustavi-zaštiti-pomozi”

Dana, 18.04.2018.godine, u Novom Sadu, u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu,  održan je sastanak na kojem je prisustvovalo  više od dvadeset  predstavnika  zdravstvenih ustanova sa teritorije AP Vojvodine, iz kojih su zdravstveni radnici  pohađali obuku za unapređenje usluga u oblasti zaštite žena od rodno-zasnovanog nasilja.

Prisutne je, ispred Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, pozdravila Biljana Delić, koordinatorka projekta, koja je u saradnji sa stručnom saradnicom organizacije Secons, Jovanom Obradović,  zaduženom za monitoring i evaluaciju projekta, upoznala zdravstvene radnike sa rezultatima spoljnjeg monitoringa  efekata obuke na praksu i postupanje zdravstvenih ustanova.

Cilj sastanka je bio da se sagledaju kvalitet i efekti realizovanih obuka zdravstvenih radnika, kroz primenu naučenog u pružanju usluga ženama žrtvama rodno-zasnovanog nasilja.

U svrhu monitoringa i evaluacije obuka korišćeni su instrumenti-upitnici za zdravstvene radnike i rukovodioce zdravstvenih ustanova. Dobijeni podaci pokazuju da je nakon obuka postignut veći nivo senzibilisanosti i informisanosti zdravstevnih radnika o fenomenu rodno-zasnovanog nasilja i znanja o  obavezi lekara da prijavi nasilje i svaku sumnju na postojanje nasilja kod osobe koja se javi lekaru. Odgovornije se pristupa evidentiranju rodno-zasnovanog i seksualnog nasilja u obrascima za evidenciju koji su predviđeni Posebnim protokolom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

U toku sastanka zdravstveni radnici i rukovodioci  su informisani  o aktivnostima osnovanih  pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja i o prednostima unapređenog institucionalnog pristupa i davanja usluga žrtvi seksualnog nasilja.

Nakon iznošenja mišljenja i stavova prisutnih zdravstvenih radnika o ulozi zdravstvenog sistema u podršci ženama žrtvama nasilja, predloženo je u kom pravcu se može očekivati  dalje napredovanje u postupanju sa žrtvama nasilja i šta je potrebno menjati.

Potrebno je :