KONFERENCIJA ZA NOVINARE U SOMBORU

KONFERENCIJA ZA NOVINARE  POSVEĆENA USPOSTAVLJANJU RADA PILOT CENTRA ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA U OPŠTOJ BOLNICI „DR RADIVOJ SIMONOVIĆ“ U SOMBORU

Dana, 09. maja 2018. godine u prostoru Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru, održana je konferencija za novinare, posvećena predstavljanju iskustava u prvoj godini rada pilot Centra za žrtve seksualnog nasilja, oformljenog u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI-Snažniji institucionalni odgovor na rodno-zasnovano nasilje u AP Vojvodini“.

Novinarima su se obratili: ispred Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, načelnica odeljenja i koordinatorka projekta, Biljana Delić, ispred Opšte bolnice u Somboru, direktor, dr Dragan Rastović i članice radne grupe za implementaciju pilot Centra za žrtve seksualnog nasilja, Vesna Zec i Branka Kojić, a ispred stručnog tima za implemetaciju modela centara za žrtve seksualnog nasilja u  AP Vojvodini, Danica Todorov.

Konferencija za novinare posvećena je prezentovanju rezultata projekta i rada pilot Centra za žrtve seksualnog nasilja u Somboru i Zapadnobačkom okrugu, koji je osnovan u drugoj fazi projekta, u toku 2017.godine.

Centar pruža unapređene i nove usluge pomoći i podrške ženama i devojkama.  U Centru je obezbeđen prostor za rad sa žrtvama, u okviru kojeg je ginekološka ordinacija i deo  namenjen za pružanje psihosocijalne i pravne podrške žrtvi nasilja. Centar je opremljen sredstvima donatora projekta, UN Trast Fonda, u vrednosti od 789.000,00 dinara, zahvaljujući čemu je obezbeđena  medicinska oprema, laboratorijski materijal za prikupljanje dokaza, IT oprema i potreban nameštaj.

Ukoliko se žena ili devojka jave Centru za pomoć i podršku, pored hitnih medicinskih usluga, dobijaju i neophodne usluge specijalističkih zdravstvenih pregleda, usluge psihosocijalne i pravne podrške i razgovor sa profesionalcima iz drugih sistema. U Centru se obezbeđuju sve potrebne usluge, kako žrtva ne bi dolazila od stručnjaka do stručnjaka i time bila dodatno traumatizovana. Usluge psihosocijalne podrške pružaju edukovane savetnice, angažovane iz civilnog sektora. Centri obezbeđuju uključivanje sektora policije i tužilaštva u rešavanje svakog pojedinačnog slučaja seksualnog nasilja, kao i centra  za socijalni rad.

U Centru je obezbeđeno unapređeno dokumentovanje koje je bitno za  pokretanje krivičnog  postupka od strane žrtve ili službenog lica.