KONFERENCIJA ZA NOVINARE POSVEĆENA USPOSTAVLJANJU RADA PILOT CENTRA ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA U OPŠTOJ BOLNICI U SREMSKOJ MITROVICI

Dana, 29. maja 2018. godine, u hotelu „Borkovac“ u Rumi, održana je konferencija za novinare, posvećena predstavljanju iskustava prve godine rada pilot Centra za žrtve seksualnog nasilja, koji je osnovan pri Opštoj bolnici u Sr. Mitrovici, u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI-Snažniji institucionalni odgovor na rodno-zasnovano nasilje u AP Vojvodini“. Konferencija je održana u sklopu dvodnevnog seminara pod nazivom :“Koordinacija u procesu pilotiranja centara za žrtve seksualnog nasilja“ , na kojem su učestvovali predstavnici zdravstvenih ustanova, rukovodioci i članovi  radnih grupa iz  osnovanih sedam centara u AP Vojvodini.

Novinare sremskih medija pozdravila je portparol Opšte bolnice u Sr.Mitrovici,  Biljana Sremčić, a potom predstavila cilj konferencije i najavila ispred Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, načelnicu odeljenja i koordinatorku projekta, Biljanu Delić, ispred Opšte bolnice, v.d. zamenika direktora OB Sr.Mitrovica, prim.dr Dragana Malobabića, rukovodioca  CŽSN prim.dr Predraga Rogulića i savetnice za pružanje psihosocijalne pomoći u Centru za žrtve seksualnog nasilja, Ivanu Rogulju i Branislavu Golić.

Osnovani Centar za žrtve seksualnog nasilja funkcioniše u skladu sa propisanim Vodičem za postupanje i posebno  izrađenim i prilagođenim internim procedurama u bolnici. Centar je smešten u odgovarajućem prostoru na Odeljenju ginekologije i adekvatno je opremljen i prilagođen potrebama osoba koje se jave  zbog pretrpljenog nasilja.

U  Centru se  pored hitnih medicinskih usluga, pružaju i usluge specijalističkih zdravstvenih pregleda ukoliko su potrebne, i usluge psihosocijalne i pravne podrške. Usluge psihosocijalne  i pravne podrške, kao nove usluge, pružaju posebno edukovane savetnice, angažovane iz civilnog sektora. One su prisutne od samog obraćanja žene žrtve Centru za pomoć, pripremaju je za potrebne procedure ispitivanja i osnažuju u procesu prevazilaženjua traume nasilja.

Od osnivanja Centra u mitrovačkoj bolnici do sada se javilo sedam žena žrtava seksualnog nasilja, pri čemu im je ukazana sva potrebna pomoć i zdravstvena nega. U rešavanje svakog slučaja od početka je uključeno tužilaštvo, policija i Centar za socijalni rad. Na konferenciji je iznet i podatak da je veliki procenat maloletnih lica koja se javljaju zbog pretrpljenog seksualnog nasilja.

Doprinos Centra je u razvijanju multisektorske saradnje i koordinaciji sektora zdravstva, policije, tužilaštva i socijalne zaštite u Sremskom okrugu.

O osnivanju Centra pri mitrovačkoj bolnici upoznati su svi domovi zdravlja u Sremskom okrugu, i vaspitno-obrazovne ustanove, što će u narednom periodu doprineti efikasnijem prepoznavanju nasilja i bržem reagovanju institucija u zaštiti  žrtava od rodno zasnovanog nasilja.

Za opremanje Centra medicinskom i ostalom neophodnom opremom korišćena su sredstva  donatora projekta- UN Trast Fonda, u vrednosti od 789.000,00 dinara.