Seminar: Koordinacija pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja

U okviru projekta “Zaustavi-zaštiti-pomozi” – Snažniji institucionalni odgovor na rodno-zasnovano nasilje“, 29. i 30. maj 2018. godine u Rumi, u hotelu „Borkovac“ održan je četvrti po redu seminar- dvodnevna radionica  o temi:  “Koordinacija pilot centara za žrtve seksualnog nasilja”.

Seminar je otvorila koordinatorka projekta Biljana Delić najavljujući planirane aktivnosti u narednom period, a koordinatorka partnerske organizacije Centar za podršku ženama Biljana Stepanov  predstavila je aktivnosti koje su sprovedene u osnaživanju multisektorske saradnje u gradovima u kojima su Centri za žrtve seksualnog nasilja.

Ovom prilikom, predstavnici radnih grupa u zdravstvenim ustanovama koje čine zdravstveni radnici, – lekari i medicinske sestre, savetnice i koordinatorke za psihosocijalnu podršku, analizirali su dosadašnja postignuća u realizaciji zadataka radnih grupa u primeni Modela centara i povećanju njihove vidljivosti u javnosti. Posebna pažnja bila je posvećena mestu žrtve u sistemu zaštite, posledicama seksualnog nasilja i viktimizacije žrtve. Učesnici sastanka su razgovarali i o nadležnostima svih organa i ustanova koje učestvuju u zaštiti, kao i o potrebama zdravstvenih radnika koji su angažovani u zbrinjavanju.

Osim toga, učesnici koordinacionog sastanka su na posebnoj radionici osmislili plan pripreme programa za stalnu obuku zdravstvenih radnika za postupanje u slučajevima seksualnog nasilja. Jedna radionica je bila posvećena višestrukoj diskriminaciji žena.

Predstavljena su dva projekta koje podržava organizacija Ujedinjenih nacija – Agencija za rodnu ravniopravnost i podršku ženama (UN Women): Zasutavljanje nasilja nad ženama na zapadnom Balkanu i u Turskoj: primena normi, promena svesti i nulta tolerancija nad ženama na rodno zasnovano nasilje – feministička promena obrazovnog sistema.

Sastanku su prisustvovali predstavnici radnih grupa svih sedam pilot centara: iz Opšte bolnice “Đorđe Joanović”u Zrenjaninu, Opšte bolnice u Kikindi, Opšte bolnice u Vršcu, Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” u Somboru, Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, Opšte bolnice u Subotici i Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu, supervizori CŽSN, predstavnici partnera u projektu – Centra za podršku ženama iz Kikinde i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.