ODRŽAN DEVETI KOORDINACIONI SASTANAK PROJEKTA „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI“

Dana, 15. 06. 2018. godine, održan je deveti koordinacioni sastanak projekta „Zaustavi-zaštiti-pomozi“ u  Novom Sadu, na kojem je razmatrana realizacija projekta u prethodnom periodu  i plan realizacije projekta do kraja 2018. godinu.

Koordinacionom sastanku su prisustvovali Biljana Stepanov ispred partnera CPŽ, Jovana Obradović ispred Seconsa – grupe za razvojnu inicijativu, Danica Todorov ispred Stručnog tima za pilotiranje Centara za žrtve seksualnog nasilja, Miloš Runjajić ispred Agencije Bumerang i Biljana Delić koordinatorka projekta.

Biljana Delić je podsetila na obavezu periodičnog izveštavanja prema donatoru UN Women o svim realizovanim aktivnostima projekta. Secons će evaluirati upitnike iz zdravstvenih ustanova i pripremiti šestomesečni izveštaj o broju slučajeva rodno zasnovanog nasilja i načinu evidentiranja nasilja.Takođe će se finalna evaluacija prilagoditi zahtevima donatora.

U oblasti kampanje projekta su predstavljene realizovane promotivne aktivnosti, koje su prezentovane u javnosti putem medija i interneta. Započete su pripreme za snimanje treće TV emisije u okviru projekta, sa ciljem da informišu pre svega žene koje su trpele ili trpe rodno-zasnovano nasilje i koje su  potencijalne korisnice usluga CŽSN.

U nastavku sastanka, Biljana Stepanov je izvestila o realizovanoj obuci multisektorskih timova, na kojoj je sa prethodnim ciklusom iz 2017.godine učestvovalo 247 profesionalaca. Kroz ovaj segment aktivnosti prošlo je ukupno 1195 učesnika i učesnica. U polugodišnjem izveštaju će se naći kvalitativna analiza prakse profesionalaca u institucijama čiji predstavnici su učestvovali u obukama.

Danica Todorov je nastavila izveštavanjem o procesu pilotiranja novih pet Centara za žrtve seksualnog nasilja u opštim bolnicama u Kikindi, Vršcu, Sr.Mitrovici, Subotici i Somboru. Nastavlja se sa uspostavljanjem internih procedura i individualnih modela pružanja usluga ženama žrtvama seksualnog nasilja i jačanjem multisektorske saradnje u lokalnim sredinama. U međuvremenu su održana 2 koordinaciona sastanka CŽSN u Zrenjaninu i Rumi, na kojima je ustanovljen plan aktivnosti za svaku radnu grupu, odnosnio CŽSN koji treba da doprinese povećanju vidljivosti centara u javnosti, a dogovoreno je da se osmisle programi za stalnu edukaciju osoblja u bolnicama.

Jovana Obradović je obavestila da su izvršene posete CŽSN Vršac, Kikinda, Sremska Mitrovica radi evaluacije, i da se planira odlazak u Suboticu i Sombor, nakon čega će se sumirati evaluacije rada CŽSN.

Biljana Delić je istakla značaj dobre radne atmosfere na koordinacionim sastancima koja doprinosi boljoj  razmeni iskustava o radu CŽSN.

Za sledeći koordinacioni sastanak najavljena je priprema radnog predloga standarda za rad CŽSN, što je i jedan od ključnih ciljeva samog projekta, a u funkciji održivosti novih usluga pri CŽSN.