ODRŽAN DESETI KOORDINACIONI SASTANAK PROJEKTA „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI“

Dana, 12. 10. 2018. godine, održan je deseti koordinacioni sastanak projekta „Zaustavi-zaštiti-pomozi“ u Novom Sadu, na kojem je razmatrana realizacija projekta u prethodnom periodu  i plan realizacije projekta do kraja 2018. godine. Koordinacionom sastanku su prisustvovali: Biljana Stepanov ispred partnera Centra za podršku ženama, Olivera Vuković i Jovana Obradović ispred Seconsa – grupe za razvojnu inicijativu, Danica Todorov ispred Stručnog tima za pilotiranje Centara za žrtve seksualnog nasilja, Miloš Runjajić ispred Agencije Bumerang, Aleksandra Čavić i Biljana Delić iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

U uvodnoj reči je Biljana Delić, koordinatorka projekta, istakla da je cilj sastanka planiranje dinamike aktivnosti do kraja godine i priprema za završnu evaluaciju projekta.

U nastavku je Aleksandra Čavić izvestila o početku realizacije petog ciklusa obuke zdravstvenih radnika. U oktobru je završena realizacija prvog dana obuke za 8 grupa zdravstvenih radnika. Jedna od 8 grupa se održava u Subotici, a ostale se održavaju u Novom Sadu. Nastavak obuke realizovaće se za drugi dan u novembru i za treći dan u decembru mesecu. Ukupan broj obučenih zdravstvenih radnika će nakon realizacije petog ciklusa obuke premašiti planiranih 1500 zdravstvenih radnika.

Miloš Runjajić je izvestio o započetim i planiranim aktivnostima kampanje u ovom periodu. Dogovoreni su datumi i pojedini detalji za realizaciju sledećih aktivnosti: produkciju treće TV emisije, tri konferencije za novinare u Kikindi, Vršcu i Novom Sadu, završna konferencija projekta i štampanje dve publikacije.

Danica Todorov je predstavila plan aktivnosti sa fokusom na izradi predloga standarda za Centre za žrtve seksualnog nasilja i na pitanjima obezbeđivanja održivosti usluga u zdravstvenom sistemu, pre svega kroz sačinjavanje programa obuke i njegove akreditacije kod Zdravstvenog saveta Srbije. Planirana je realizacija poslednje dvodnevne radionice sa ciljem nastavka koordinacija rada svih osnovanih Centara za žrtve seksualnog nasilja, koja će se održati u Rumi 24. i 25. oktobra ove godine.

Olivera Vuković i Jovana Obradović su obavestile prisutne o planu i dinamici prikupljanja podataka za monitoring, završnu studiju i finalnu evaluaciju. Najavljeni su intervjui sa predstavnicima svih komponenti projekta. Diskutovano je o svim obavezama Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo I Centra za podršku ženama u smislu organizacije skupova za monitoritoring I završnu evaluaciju projekta. Predstavljena je I diskutovana planirana metodologija prikupljanja podataka za potrebe završne evaluacije, naročito u vezi sa procenom održivosti projekta I procenom informisanosti javnosti o odgovoru institucija na pojavu rodno-zasnovanog i seksualnog nasilja nad ženama u APV po završetku kampanje.

Zaključujući sastanak, Biljana Delić je istakla da se zahvaljujući dosadašnjem angažovanju nosilaca projekta, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo I Centra za podršku ženama, kod Globalnog programa UN-a i drugih potencijalnih donatora razmatra pružanje podrške nastavaku pojedinih segmenata projekta bitnih za održivost usluga Centara za žrtve seksualnog nasilja.