Seminar: Koordinacija pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja

U okviru projekta “Zaustavi-zaštiti-pomozi” – Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje“, 24. i 25.maja 2018. godine u Rumi je održan peti sastanak dvodnevna radionica  o temi:  “Koordinacija pilot centara za žrtve seksualnog nasilja – standardi rada, obuke i održivost”.

Učesnici sastanka su na početku razgovarali o planiranim aktivnostima u narednom periodu – završetku obuka medicinskog fakulteta u Novom Sadu, pilotiranju centara za žrtve seksualnog nasilja, multisektorskoj saradnji i medijskoj kampanji, kao i o prikupljanju podataka, proceni rezultata i pripremama za završnu evaluaciju celog projekta.

Predstavnicima radnih grupa u zdravstvenim ustanovama koje čine zdravstveni radnici, – lekari i medicinske sestre, koordinatorke i savetnice za psiho-socijalnu podršku, predstavljena je prva verzija preporuka standarda za rad Centara za žrtve seksualnog nasilja.

Učesnici seminara su razgovarali i o predlogu tri programa stalne obuke zdravstvenih radnika za postupanje u slučajevima seksualnog nasilja i o radu Centara za žrtve seksualnog nasilja koji će biti podneti Zdravstvenom savetu na akreditaciju.

Analizirana su dosadašnja postignuća u realizaciji zadataka radnih grupa u primeni Modela centra u svetlu njegove održivosti i posle završetka projekta, aktivnostima koje su sprovedene u zdravstvenim ustanovama i u lokalnim zajednicama na povećanju vidljivosti svih sedam Centara za žrtve seksualnog nasilja. Predstavnica organizacije “Iz kruga – Vojvodina” predstavila je Posebne smernice za postupanje zdravstvenih radnika i radnica u slučajevima seksualnog nasilja nad ženama sa invaliditetom.

Sastanku su prisustvovali predstavnici radnih grupa iz Opšte bolnice “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu, Opšte bolnice u Vršcu, Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, Opšte bolnice u Subotici i Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu, savetnice za psiho-socijalnu podršku  i koordinatorke pri centrima za žrtve seksualnog nasilja, supervizori CŽSN i predstavnici partnera u projektu – Centra za podršku ženama iz Kikinde.