KONFERENCIJA ZA NOVINARE POSVEĆENA USPOSTAVLJANJU RADA PILOT CENTRA ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA U OPŠTOJ BOLNICI U VRŠCU

Dana,  22. novembra 2018. godine, povodom obeležavanja Globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koja počinje 25.novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama,  u prostoru Opšte bolnice u Vršcu, održana je konferencija za novinare, posvećena predstavljanju iskustava prve godine rada pilot Centra za žrtve seksualnog nasilja, koji je osnovan u bolnici u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo „ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI – Snažniji institucionalni odgovor na rodno-zasnovano nasilje u AP Vojvodini“.

Novinarima su se obratili: predstavnica Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, koordinatorka projekta Biljana Delić, predstavnici Vršačke bolnice, zamenik direktora dr Valentin Krese i rukovodilac radne grupe Centra za žrtve seksualnog nasilja, dr Dragan Vekić, kao i supervizorke pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja, Danica Todorov i Ljiljana Stevković.

Konferencija za novinare posvećena je prezentovanju rezultata projekta i rada pilot Centra za žrtve seksualnog nasilja u Vršcu i Južno-banatskom okrugu, koji je osnovan u drugoj fazi projekta, u toku 2017. godine.

Centar pruža unapređene i nove usluge pomoći i podrške ženama i devojkama. U Centru je obezbeđen prostor za rad sa žrtvama, u okviru kojeg je ginekološka ordinacija i deo namenjen za pružanje psihosocijalne i pravne podrške žrtvi nasilja. Centar je opremljen sredstvima donatora projekta, UN Trast Fonda, u vrednosti od 789.000,00 dinara, zahvaljujući čemu je obezbeđena  medicinska oprema, laboratorijski materijal za prikupljanje dokaza, IT oprema i potreban nameštaj. Opremanjem Centra u Vršcu unapređeni su uslovi za rad ne samo zdravstvenih nego i drugih službi čime je omogućeno bolje postupanje sa žrtvama seksualnog nasilja i smanjenje njihove sekundarne viktimizacije.

Ukoliko se žena ili devojka jave Centru za pomoć i podršku, pored hitnih medicinskih usluga, dobijaju se i neophodne usluge specijalističkih zdravstvenih pregleda, usluge psihosocijalne i pravne podrške i razgovori sa profesionalcima iz drugih sistema. U Centru se obezbeđuju sve potrebne usluge, kako žrtva ne bi išla od stručnjaka do stručnjaka i time bila dodatno traumatizovana. Usluge psihosocijalne podrške pružaju edukovane savetnice, koje angažuje partner u ovom projektu, Centar za podršku ženama iz Kikinde. Centar za žrtve seksualnog nasilja obezbeđuje uključivanje sektora policije i tužilaštva u rešavanje svakog pojedinačnog slučaja seksualnog nasilja, kao i centra za socijalni rad. U Centru je obezbeđeno unapređeno dokumentovanje slučajeva prijavljenog nasilja, zbog mogućeg pokretanja krivičnog  postupka.