Seminar: Koordinacija pilot Centara za žrtve seksualnog nasilja

U Rumi je 26. i 27. decembra 2018. godine održan poslednji sastanak  posevećen koordinaciji pilot centara za žrtve seksualnog nasilja, u okviru projekta “ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI – Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje“.

Učesnici sastanka su u panel diskusiji razgovarali o doprinosu centara za žrtve seksualnog nasilja unapređenju zaštite i podrške ženama koje su preživele seksualnog nasilje. Ukazano je na to da je tokom pilotiranja Centra unapređen odnos zdravstvenog osoblja prema žrtvama, čemu su doprinle i obuke koje je sprovodio Medicinski fakultet u Novom Sadu, ali i novouspostavljene procedure postupanja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Efikasnosti postupanja doprinele su i saradnice iz Centra za podršku ženama – Kikinda i Zrenjaninski edukativni centar, odnosno članice SOS mreže Vojvodine. Najznačajniji doprinos ogleda se u psiho-socijalnoj podršci koju žrtvama pružaju saradnice ovih organizacija koje su obučene za pružanje psihološke podrške žrtvama rodno zasnovanog i seksualnog nasilja. Doprinos organizacija ogleda se i u koordinaciji rada i saradnje sa ostalim sektorima koji učestvuju u zaštiti i podršci žrtava nasilja. Centri su doprineli boljem razumevanju potreba žrtava među policajcima, a tužilaštvima omogućili korišćenje izveštaja o dokumentovanim materijalnim tragovima seksualnog i drugih oblika nasilja, kao i korišćenje u krivičnom postupku izveštaja savetnica za psiho-socijalnu podršku. Svi učesnici su ocenili da su centri za žrtve seksualnog nasilja neophodni za efikasniju zaštitu i podršku žrtvama.

Na sastanku je razgovarano o naučenim lekcijama, mogućnostima organizacija civilnog društva za pružanje podrške ženama koje su preživele nasilje, resursima zdravstvenih ustanova neophodnih za održivost centara za žrtve seksualnog nasilja i saradnji sa lokalnom zajednicom.

Sastanku su prisustvovali predstavnici radnih grupa koje prate pilotiranje centra iz Opšte bolnice “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu, Opšte bolnice u Vršcu, Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, Opšte bolnice u Kikindi i Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu, savetnice za psiho-socijalnu podršku i koordinatorke pri centrima za žrtve seksualnog nasilja, supervizori Centara i predstavnici nosilaca realizacije projekta, – Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Centra za podršku ženama iz Kikinde.