Sistem protiv nasilja- sigurnim koracima

Doprinos Projekta „Zaustavi-zaštiti-pomozi“  unapređenju saradnje nadležnih organa, ustanova i organizacija u zaštiti žena od nasilja

Obuke za unapređenje multisektorske saradnja u zaštiti i podršci žrtava nasilja protekle su u svetlu primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici čije se donošenje i početak primene poklopilo sa realizacijom projekta „Zaustavi-zaštiti-pomozi“.

Centar za podršku ženama je tokom 2017. i 2018. godine sproveo seriju obuka posvećenih unapređenju znanja nadležnih službenika o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, kao i radionice – sastanke na kojima je analizirana praksa u primeni ovog Zakona koji je na snazi od 1. juna 2017. godine.  U obukama koje su održane u Kikindi, Zrenjaninu, Subotici, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Vršcu i u Novom Sadu učestvovalo je 1200 profesionalaca iz centara za socijalni rad, policije, javnog tužilaštva, osnovnih i prekršajnih sudova, zdravstvenih ustanova i organizacija civilnog društva koje pružaju usluge ženama žrtvama rodno zasnovanog nasilja, kao i predstavnici donosilaca odluka na lokalnom  nivou.

Na obukama je ukazivano na novine u zaštiti i podršci žrtvama koje je doneo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kao što su hitne mere koje treba da zaustave nasilje ili uspostavljanje grupa za koordinaciju i saradnju. Učesnici su imali priliku da razmene iskustva u postupanju kroz rad na primerima iz prakse. Osim toga,  na obukama je ukazano na ulogu zdravstvenog sistema u zaštiti žrtava, kao i ulogu i zadatke sedam centara za žrtve seksualnog nasilja koji su uspostavljeni tokom realizacije Projekta „Zaustavi – zaštiti – pomozi“.

Učesnice i učesnice su ovu obuku ocenili korisnom za pravovremeno i efikasno  postupanje u slučajevima nasilja u porodici, utoliko pre, jer uočavaju različite izazove kao što su: nedovoljni i neujednačeni kapaciteti institucija za ostvarivanje multisektorske saradnje, neujednačeno postupanje i nedovoljna saradnja sa institucijama,  ustanovama i organizacijama van sistema zaštite uspostavljenog Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici. Stalne obuke za multisektorsku saradnju doprinele bi i povećanju svesti profesionalaca o potrebi postupanja sa dužnom pažnjom prema potrebama žrtava, boljem razumevanju fenomena nasilja, a samim tim i unapređenju postupanja čime bi se izbegla sekaundarna viktimizacija do koje dolazi zbog neadekvatnog odnosa institucija prema žrtvama.

Jedna od najznačajnijih novina ovog Zakona je uvođenje obavezne saradnje nadležnih organa, tužilaštva, policije i centra za socijalni rad kroz uspostavljanje i rad grupa za koordinaciju i saradnju pri svakom javnom tužilaštvu. Ova saradnja se uspostavlja radi obezbeđivanja razmene informacija i na taj način koordinisanog odgovora nadležnih na nasilje u svakom pojedinačnom slučaju, i to u kontinuitetu, svo vreme tokom sprovođenja  mera zaštite i podrške za žrtvu.

Osim toga, potrebno je obezbediti suštinsku i ujednačenu primenu Zakona, definisanje pokazatelja za praćenje i procenu efekata njegovovog sprovođenja i mehanizme za utvrđivanje odgovornosti nadležnih za nepostupanje. Zatim, uzdržavanje od govora kojim se vređa dostojanstvo žena i obnavljaju rodni stereotipi, ali i uključivanje specijalizovanih licenciranih ženskih organizacija koje pružaju usluge ženama sa iskustvom nasilja, što je posebno značajno za održivost usluga Centara za žrtve seksualnog nasilja koji su smešteni u sedam zdravstvenih ustanova na teritoriji AP Vojvodine i funkcionišu upravo zahvaljujući saradnji javnog i civilnog sektora u zdravstvenom zbrinjavanju i pružanju psiho-socijalne podrške žrtvama seksualnog nasilja.