Znanje i unapređenje saradnje su recept za bolju zaštitu i podršku žrtava rodno zasnovanog nasilja – tri godine projekta „ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI – snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini“

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je u protekle tri godine sproveo projekat ZAUSTAVI-ZAŠTITI-POMOZI-snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini, a zahvaljujući finansijskoj podršci Povereničkog fonda Ujedinjenih nacija za podršku akcijama uklanjanja nasilja nad ženama. Partner na projektu je bio Centar za podršku ženama iz Kikinde.

Završna konferencija održana je 17. decembra 2018. godine na kojoj predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao da se završetkom ovog projekta ne zatvara sama knjiga projekta,  nego nastavljaju da rade centri gde se mogu obratiti oni/e koji su pretrpeli/e rodno zasnovano nasilje i gde će naići na razumevanje i pomoć. Pokrajinski sekretar za zdravstvo docent dr Zoran Gojković je podvukao posvećenost Pokrajinske vlade i sekretarijata za zdravstvo da ovim projektom sprovode program zaštite zasnovan na rodnoj ravnopravnosti koji je Skupština Vojvodine usvojila svojim petogodišnjim planom od 2015. godine. Zatvarajući konferenciju, rukovodilac projekta dr Ivanka Savić je podsetila da samo zajedničkim delovanjem državnih institucija i civilnog sektora možemo unapredititi i obezbediti veću zaštićenost i bezbednost žena, ne samo od seksualnog i rodno-zasnovanog nasilja, nego i od svakog drugog oblika nasilja.

Jedinstvenost ovog projekta  ogleda se u njegovoj multidimenzionalnosti i širokom obuhvatu institucija i ustanova čiji profesionalci imaju obavezu da postupaju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja. Jedan od partnera – Medicinski fakultet u Novom Sadu akreditovao je i sproveo trodnevnu obuku pod nazivom „Efikasan odgovor zdravstvenog sistema u zaštiti žene žrtve porodičnog i rodno zasnovanog nasilja“. U pet ciklusa obuku je završilo više od 1500 zdravstvenih radnika iz 73 ustanove koji sada bolje razumeju svoju ulogu u zaštiti i podršci žrtava nasilja, kao i smisao i principe multisektorske saradnje.

Centar za podršku ženama sproveo je seriju obuka posvećenih multisektorskoj saradnji koju je prošlo nešto više od 1200 predstavnika policije, tužilaštava, centara za socijalni rad i drugih ustanova i organizacija iz cele Vojvodine koja je podrazumevala i analizu iskustava u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici s ciljem povećanja efikasnosti zaštite i podrške žena i devojaka koje su bile ili su izašle iz situacije rodno zasnovanog nasilja, a kojima je potrebna pomoć i podrška.

Jedna od središnjih aktivnosti u projektu bilo je pilotiranje modela Centra za žrtve seksualnog nasilja u sedam zdravstvenih ustanova – šest opštih bolnica (Zrenjanin, Kikinda, Subotica, Sombor, Sremska Mitrovica i Vršac) i na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu. Pilot model Centra za žrtve seksualnog nasilja je prepoznat kao jedinstven i primenjiv, ne samo u AP Vojvodini, nego i celoj Republici Srbiji, ali i u širem regionu. Jedinstvenost ovih centara ogleda se u saradnji zdravstvenog sektora koji pruža uslugu zdravstvenog zbrinjavanja i civilnog sektora koji žrtvama seksualnog nasilja pruža uslugu psiho-socijalne podrške. Uspostavljene procedure postupanja pretočene su u preporuke standarda za rad Centara za žrtve seksualnog nasilja koji će zahvaljujući projektu Centra za podršku ženama i OAK fondaciji nastaviti da funkcionišu i naredne dve godine u Zrenjaninu, Kikindi i Novom Sadu (potpisani su novi Sporazumi o saradnji između Centra za podršku ženama i Opštih bolnica u Zrenjaninu i Kikindi i Kliničkog centra Vojvodine), a najverovatnije i u ostala četiri centra, ukoliko Centar za podršku žena dobije podršku drugih donatora.

U Centrima je tokom dve godine evidentirano 100 slučajeva, od čega je oko 60 odsto slučajeva procesuirano. O rezultatima Projekta govorile su Biljana Delić, koordinatorka projekta u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama, predstavnica partnerske organizacije. O značaju, stečenim iskustvima i održivosti modela Centara za žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini govorile su Danica Todorov, koordinatorka stručnog tima za pilotiranje centara, prof. dr Ljiljana Segedi Mladenović, rukovoditeljka Radne grupe za primenu modela Centra na KGA KCV u Novom Sadu, Anđa Božić, članica radne grupe za primenu modela Centra u Opštoj Bolnici u Zrenjaninu, Radoslava Aralica, lokalna koordinatorka i savetnica Centra za žrtve seksualnog nasilja u Zrenjaninu, Tatiana Grnčarski, direktorka Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu i prof. dr Eržebet Ač Nikolić, redovna profesorka Medicinskog fakulteta UNS.

Uspostavljanjem Centara za žrtve seksualnog nasilja Projekat „ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI“ je doprineo i ostvarivanju obaveza Republike Srbije na osnovu ratifikovane Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija).